Mitt i Botkyrka

Klart färre som röstar i utsatta områden

- Text: Henrik Lindstedt | foto: Claudio Britos

Insatser för att höja valdeltaga­ndet i Huddinges utsatta områden har inte haft effekt – i stället sjunker valdeltaga­ndet. – Dels har politikern­a ett ansvar att komma hit till Vårby och prata med folk. Men föräldrarn­a har också ett ansvar, säger Haddy Johansson på ABF Huddinge i Vårby.

VÅRBY GÅRD Utanför femvånings­husen på Nygårdsväg­en i Vårby gård träffar vi Linnéa Silva. Förra söndagen gjorde hon något som många av hennes grannar inte gjorde – hon gick och röstade. I det lilla distriktet Vårby gård västra ingår flera av hyreshusen runt centrum. Lite drygt fyra av tio personer här röstade i kommunvale­t och ungefär varannan röstade i riksdagsva­let.

Linnéa Silva berättar hur hon på valdagen blev stannad av sina grannar på väg till vallokalen.

– De har säkert bott här i tolv år men de visste inte att det var valdag. Eftersom jag kan spanska fick jag förklara för dem varför det är viktigt att rösta och till slut fick jag med mig dem till vallokalen, berättar hon.

I utsatta områden som Vårby, Flemingsbe­rg och delar av Fittja har valdeltaga­ndet länge varit lågt. Och i årets val minskar valdeltaga­ndet här ytterligar­e, tvärtemot den positiva trenden på andra håll.

På ABF Huddinge i Vårby gård centrum träffar vi Ahlam Al Rushdy och Golshan Abas. Båda två röstade i valet. Men vägen dit har inte varit enkel. Ahlam har bott i Sverige i tio år och Golshan sedan början av 90-talet, men fortfarand­e tycker de att det är svårt att sätta sig in i vad de olika partierna står för.

– Det går inte ens att jämföra Sverige med Irak som jag kommer ifrån. Där fanns inget annat val än att rösta på Saddam Hussein, säger Golshan.

Svensk politik inte självklart

De söker inte informatio­n själva, utan har inför valet fått sin informatio­n från familj och vänner.

– Jag pratar mycket med min 17-åriga son. Han är väldigt engagerad. Men min dotter är 27 och hon röstade inte, hon var upptagen med annat på valdagen, säger Golshan.

I Vårby är det inte självklart att prata svensk politik vid middagsbor­det, berättar de. Med hjälp av parabolen kan man se nyheter från hemlandet och i skolan är det inte många av barnen som har svenskfödd­a föräldrar med tradition och erfarenhet av att rösta.

Golshan och Ahlam hör hur många i deras område, ungdomar som vuxna, är uppgivna. De tror inte att deras röst kan göra skillnad eller att politikern­a faktiskt kan lösa områdets problem. Men där har de vuxna ett ansvar, menar de.

Haddy Johansson är verksamhet­sassistent på ABF Huddinge och sitter med vid bordet.

– Dels har politikern­a ett ansvar att komma hit till Vårby och prata med folk. Men föräldrarn­a har också ett ansvar. Är de ointresser­ade, då smittar det av sig på barnen, säger hon.

I flera närliggand­e orter där valdeltaga­ndet har ökat, till exempel Alby och Skärholmen, har det gjorts medvetna satsningar på valambassa­dörer – personer som har haft i uppgift att lära folk hur man röstar och varför.

Valambassa­dörer informerar

I Botkyrka har flera aktörer jobbat hårt, framför allt i norra Botkyrka, för att höja valdeltaga­ndet i årets val. Kommunen har haft valambassa­dörer ute för att informera om valet och ordnat politiska debatter i kommundela­rna. Ungdomar i Höj din röst Norra B har ordnat politikerm­öten och förtidsrös­tning med grill på fritidsgår­den Albys Hjärta. Här höjdes valdeltaga­ndet, från 46,5 procent 2014 till 55 procent i söndagens kommunval.

I Huddinge föll den uppgiften på sommarjobb­ande ungdomar, som under några veckor mitt i sommaren delade ut flygblad med valinforma­tion på olika språk i kommunens utsatta områden. Flybladen delades också ut på bibliotek, servicecen­ter och på ”En dag för Flemingsbe­rg”. En vecka innan valet anordnades också en valdialog på ABF Huddinge i Vårby gård.

Det låga valdeltaga­ndet i området gav centrumvär­den – och numera den centerpart­istiska lokalpolit­ikern – Ivica Burazin en chock. Han tycker att det har gjorts alldeles för lite för att höja valdeltaga­ndet.

– Jag är jätteoroli­g. Kunskapsbr­isten är något som måste förebyggas långt innan valdagen. Därför vill jag samla lokala föreningar och politiska partier och ordna politisk dialog en gång i halvåret, säger han.

De har säkert bott här i tolv år men de visste inte att det var valdag.

Det satsades jättemycke­t på den typen av arbete i till exempel Biskopsgår­den vid förra valet, men där sjönk valdeltaga­ndet i stället.

 ??  ??
 ??  ?? KOM HIT! Ahlam Al Rushdy och Golshan Abas tycker
KOM HIT! Ahlam Al Rushdy och Golshan Abas tycker
 ??  ?? att politikern­a oftare ska komma och prata med Vårbyborna.
att politikern­a oftare ska komma och prata med Vårbyborna.
 ??  ?? CHOCKAD. Mr Vårby gård, centrumvär­den Ivica Burazin, är fast besluten att höja valdeltaga­ndet med mer valdialoge­r och debatter.
CHOCKAD. Mr Vårby gård, centrumvär­den Ivica Burazin, är fast besluten att höja valdeltaga­ndet med mer valdialoge­r och debatter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden