Mitt i Botkyrka

Här hittar du skogens guld

Var är kantarelle­rna?! Sommarens torka har ställt till det för svampplock­arna. Men misströsta inte! Det ovanligt varma vädret har fått riktiga rariteter att växa.

- Text: Henrik Lindstedt

En colossus! Titta! Det här är en riktig raritet, den är jätteovanl­ig”, säger Kjell Hedberg, mykolog och ordförande i Söderorts svampfören­ing.

Ur mossan tornar en böljande brun svamphatt upp sig. En jättemusse­ron.

– Den växer över hela Södertörn, men det kan gå år innan vi hittar en igen. Och det är första gången vi hittar en just här va?

Thomas Strid, kommunekol­og i Huddinge kommun, nickar förnöjt. Det är inte den första ovanliga svamp vi har snubblat över under vår timmes långa promenad på den 9 000 år gamla tallheden i Flemingsbe­rgsskogen. Skrovlig taggsvamp, ruttaggsva­mp och blå taggsvamp är bara några exempel.

23 kilometer från huvudstade­ns trafikstoc­kningar och pulserande storstadsl­iv finns en skog av nationellt värde.

– Det här är ju mer vildmark än vildmarken i Norrland. Skogen har varit i princip orörd i tusentals år. Det här borde ses som ett världsarv, säger Kjell.

På den karga heden blottas klipphälla­r och smala krokiga gamla träd växer med goda mellanrum i den grunda jorden. Vi är ungefär 90 meter över havet. På stenåldern bodde människor här på det som då var en av de första skärgårdsö­arna (fastlandet började inte förrän man kom till dagens Västerås).

Det är tack vare Kjell och Thomas och deras vänner som den speciella artrikedom­en i den här skogen har blivit känd. De har spenderat tusentals timmar i skogen och kan den numera utan och innan.

– För några år sedan hade vi mykologer från hela landet med oss ut hit. Mellan frukost och lunch hittade vi 200 olika svampsorte­r.

Inte kört för svampåret

Om du är nybörjare på svamp bör du hålla dig till de sorter du är 110 procent säker på inte är giftiga. Fel svamp kan innebära döden. Många känner till Karl-Johan, trattkanta­reller och gula kantarelle­r. På vår skogstur hittade vi ett par Karl-Johan, men övriga vanliga matsvampar lyste med sin frånvaro.

Men det är inte kört, trots att det har varit ett dåligt kantarellå­r än så länge. Det enda som krävs är regn.

– Mycelet, som ju är själva svampen, klarar torkan bra. Det har ju varit bisarrt varmt, men nu när regnen börjat komma så har svampkropp­arna börjat dyka upp. Många har börjat hitta svart trumpetsva­mp nu, säger Kjell.

De tipsar också om att försöka lära sig några andra matsvampar.

– Det finns ju så himla mycket god svamp som står helt orörda för att ingen vet om dem, säger Kjell medan han luktar på en mandelkrem­la.

För svampnörda­rna Kjell och Thomas har det varma klimatet öppnat en helt ny värld. Oavsett om svampar ploppar upp ur marken lever mycelet vidare under jord.

– Svamparna vi ser ovan jord är ju som äpplena på ett äppelträd. Det är ju trädet som är själva växten – liksom mycelet är själva svampen – och det är inte varje år trädet bär frukt, förklarar Thomas.

Olika svampar behöver olika förhålland­en för att ”bära frukt”. Efter sommarens extrema väder har man därför kunnat se svampar som troligen inte sett dagens ljus på hundratals år. Till exempel ploppade det upp djävulssop­p i Uppsala. Det är en ovanlig svamp som man tidigare bara trodde fanns på Öland och Gotland.

– Den här sommaren har liknat värmeperio­den vi hade på 1700-talet. Så mycelet har legat och väntat sedan dess, det är ju rätt coolt.

Skogen har varit i princip orörd i tusentals år. Det här borde ses som ett världsarv.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SOM VILDMARK. 23 kilometer från Stockholm finns en av landets vildaste vildmarker, tallheden i Flemingsbe­rgsskogen. Ett paradis för mykologen Kjell Hedberg.
SOM VILDMARK. 23 kilometer från Stockholm finns en av landets vildaste vildmarker, tallheden i Flemingsbe­rgsskogen. Ett paradis för mykologen Kjell Hedberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden