Mitt i Botkyrka

Vi har tipsen inför seniorveck­an

- Anna Sjögren

Upplev filmnostal­gi från 50-talet på minneskafé­t, kom i form på utegymmen, testa VR-glasögon och lär dig självförsv­ar med rollator. Det står på programmet när Botkyrka kommun ägnar en vecka åt sina äldre invånare.

Nästa vecka är det dags för årets Seniorveck­a i Botkyrka. En hel vecka där kommunens äldre invånare står i fokus.

– Som senior i Botkyrka ska man få möjlighet att få ny kunskap, känna sig kreativ och prova på olika aktivitete­r. Det ska den här veckan inspirera till, säger Carina Savborg, kultursamo­rdnare på kultur- och fritidsför­valtningen.

Som senior räknas alla från 65 år och uppåt, en väldigt bred målgrupp där intressen och hälsa kan variera stort. Programmet har satts ihop av kommunen, äldreorgan­isationer och lokala föreningar.

VR och självförsv­ar

Det blir dans till live-orkester på Hallunda Folkets hus, spännande äventyr i VRglasögon och 3D-printing på Seniorhuse­t i Tumba, gyminstruk­tion på utegymmen och filmvisnin­g ur SVT: s arkiv.

En av dagarna håller Brottsoffe­rjouren en föreläsnin­g om trygghet som avslutas med att Taekwondof­öreningen håller en kurs i självförsv­ar.

– Här kommer man ta upp trygghet och få mer kunskap om hur rädsla inte blir ett hinder i livet. Man kommer också att få lära sig grunder i självförsv­ar. Vad gör jag i en akut brottssitu­ation? Hur kan jag använda min röst, kropp och till ex- empel rollator?, säger Carina Savborg.

Man ska känna livet spritta i

Ska bota ensamhet

Ett problem för en del äldre är ensamheten. Seniorveck­an bli ett startskott för den som känner sig ensam att hitta till föreningar och aktivitete­r som finns i kommunen hela året.

– Om man inte har tagit del av så många aktivitete­r tidigare och är nyfiken och har ett visst mått av mod så kan man komma och prova på alla olika aktivitete­r. Det ska motverka ensamheten, säger Carina Savborg.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/MOSTPHOTOS ?? LIVEBAND. Dans till orkester och virtual reality står på schemat under seniorveck­an.
FOTO: ARKIVBILD/MOSTPHOTOS LIVEBAND. Dans till orkester och virtual reality står på schemat under seniorveck­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden