Mitt i Botkyrka

Botkyrkas nior spolar kröken

- Anna Sjögren

Föräldrar är mer restriktiv­a med att köpa ut och tillåta att sina barn dricker.

Alkohol – nej tack! I Botkyrka är andelen unga som avstår från att dricka alkohol högre än snittet för länet. Och drickandet har minskat stadigt de senaste åren. Men tjejerna dricker mer än killarna.

Det är i den årliga undersökni­ngen Stockholms­enkäten där elever i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet som fått svara på frågor som bland annat rör droger och alkohol.

Här syns trenden bland Botkyrkas unga att tacka nej till alkohol tydligt.

Av Botkyrkas nior avstår 73 procent av killarna, alltså nästan tre av fyra, från att dricka, jämfört med länssnitte­t på 66 procent. 59 procent av tjejerna i Botkyrka svarar att de inte dricker, vilket är en lika stor andel som snittet för länet.

I årskurs två på gymnasiet dricker fler än i nian både bland tjejer och killar. Men fler av Botkyrkas unga tackar nej till alkohol än länssnitte­t: 48 procent av killarna, alltså nästan hälften, jämfört 34 procent i länet. Bland tjejerna avstår 41 procent, jämfört med 29 procent i länet.

Föräldrar kan påverka

Varför just Botkyrkas unga dricker mindre är svårt att svara på, enligt Isabelle Caspersson, utredare inom folkhälsa på kommunen.

– Vi har länge jobbat med att förebygga alkohol, droger och rökning bland ungdomar med områdessek­reterare som är ute på platser där unga vis- tas, ordnar föräldrakv­ällar och informerar, säger hon.

En allmän hälsotrend i samhället och föräldrars inställnin­g till alkohol kan påverka de unga, tror Isabelle Caspersson.

– Vi har statistik som visar på att föräldrar är mer restriktiv­a med att köpa ut alkohol och att tillåta att sina barn dricker och jag tror det påverkar ungas alkoholvan­or, säger hon.

Har minskat i tio år

Alkoholdri­ckandet bland Botkyrkas unga har minskat stadigt de senaste tio åren. 2008 avstod 45 procent av niorna i kommunen från alkohol, 2018 är siffran 67 procent.

En sak som är tydlig är att tjejer, både i Botkyrka och länet överlag, dricker mer än killar. Varför det ser ut så är svårt att svara på.

Men en förklaring kan vara tjejers och killars fritidsakt­iviteter, enligt Isabelle Caspersson.

– Eventuellt har killar oftare fritidssys­selsättnin­gar som inte fungerar ihop med alkohol, säger hon.

Stockholms­enkäten visar också att det är en lägre andel av Botkyrkas unga som har testat droger jämfört med länssnitte­t.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? NEJ TACK! Allt större del av Botkyrkas unga avstår från alkohol. Bilden har inget samband med artikeln.
FOTO: MOSTPHOTOS NEJ TACK! Allt större del av Botkyrkas unga avstår från alkohol. Bilden har inget samband med artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden