Mitt i Botkyrka

Ett levande centrum lyfter ortens självkänsl­a

- Reporter ANNA SJÖGREN

Klädjätten H&M öppnar en 1400 kvadratmet­er stor outlet i Hallunda centrum i november. Den nyheten damp ner i inkorgen i veckan. Den typen av nyheter engagerar och blir ofta klickraket­er. Kul med nyöppninga­r oavsett om det är butiker, restaurang­er eller lekland. Och vi skriver såklart. Själv är jag kluven: jag blir både peppad och dystopisk av de här nyheterna. Behöver världen och klimatet verkligen fler butiker där vi konsumerar slit- ochslängpr­ylar a la H&M, Clas Ohlson och Ikea? Nej, det tror jag ju inte.

Och peppen då? Var kommer den ifrån? Jo den kommer från att i flera år ha betraktat en lokal centrumdöd. Där service som post, banker och butiker bommar igen och lämnar området och boende med en känsla av att inget där är värt att satsa på. Att man inte tror på det.

Och så kommer alltså jätten av klädjättar H&M och bestämmer sig för att öppna en 1400 kvadratmet­er stor outlet i Hallunda centrum – ett centrum som svävade mellan liv och död under alla de år det låg hos en konkursför­valtare som inte brydde sig nämnvärt om centrumets framtid.

Affärsbesl­ut fattas utifrån vad man tror om ett områdes utveckling. Det finns en lokalt förankrad centrumäga­re som tror på centrumet och känner området och de boende bortom svarta nyhetsrubr­iker. Det planeras nya bostäder och den planerade Förbifarte­n (som man också kan vara kluven till btw) väntas knyta ihop området med resten av Stockholm ännu bättre än nu och ge ett nytt läge.

Känslan av klimatånge­st ligger kvar hos mig. Men om nya butiker nu ändå ska öppna – varför ska de bara öppna i Bromma och i city?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden