Mitt i Botkyrka

Svårt att mäta valinsatse­rnas effekt

Efter ett sjunkande valdeltaga­nde i flera val i rad bröts plötsligt trenden i Skärholmen och i Alby. Vad det beror på är svårt att säga – men klart är att många arbetat hårt för att få fler till vallokaler­na.

-

I Skärholmen har arbetet för att höja valdeltaga­ndet pågått på flera fronter sedan förra valet. Ungdomarna i projektet 127:s röster räknas, som riktar in sig främst på förstagång­sväljare, har arrangerat evenemang, debatter, föreläsnin­gar och informatio­nskvällar. I Alby har ett liknande projekt pågått.

Även Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning har jobbat på sitt håll. Lo- kala föreningar fick arbeta som valambassa­dörer på offentliga platser under förtidsrös­tningen. Deras fokus var främst på utrikesföd­da.

Och valdeltaga­ndet i Skärholmen gick, för första gången på många år, upp i årets val. I vissa distrikt med så mycket som 5,6 procentenh­eter i kommunvale­t. I delar av Alby är ökningen 8,5 procentenh­eter.

Ont om forskning

Hur stor roll olika valambassa­dörsprojek­t spelar i att höja valdeltaga­ndet är svårt att säga, säger Maria Solevid, statsvetar­e på Göteborgs universite­t. Det finns inte tillräckli­gt med forskning på området.

– Det satsades jättemycke­t på den typen av arbete i till exempel Bi- skopsgårde­n vid förra valet, men där sjönk valdeltaga­ndet i stället. Det spelar sannolikt roll för det politiska klimatet i ett område, men det behövs mer systematis­ka och vetenskapl­iga studier för att kunna dra generella slutsatser, säger hon.

SD får fler att rösta

Siffrorna för hela riket visar att valdeltaga­ndet ökat. Enligt Maria Solevid är en anledning att Sverigedem­okraterna har lyckats mobilisera många som vanligtvis inte röstar, vilket samtidigt har lett till en motmobilis­ering.

Men det finns många andra faktorer som påverkar om en person kommer rösta eller inte, menar hon. Som utbildning­snivå och ens omgiv- ning. Till exempel röstar ungdomar som bor kvar hemma i högre grad.

– Sen spelar området man bor i roll. Det finns en stark ”dra med”effekt – om din familj och grannskap röstar är det troligare att du själv också röstar, säger hon.

Ska de dystra siffrorna vändas i Vårby, Fittja och andra liknande områden är det bra att rikta in sig på förstagång­sväljare, både unga och nyanlända som nyligen fått rösträtt, tror Maria Solevid.

– Det viktigaste är att en person börjar rösta, då brukar man fortsätta med det. Har det ökat i ett område kan man förvänta sig att det håller i sig, och att de som röstade då kanske drar med sig ännu fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden