Mitt i Botkyrka

Försök till röstköp är inget brott

- Anna Sjögren

Alby moské begick inget brott när de erbjöd Moderatern­a församling­smedlemmar­s röster i kommunvale­t utbyte mot ett bygglov för en moské. Det menar åklagaren vid Riksenhete­n för korruption.

Det var förrförra fredagen som Uppdrag Granskning avslöjade händelsen. Under ett möte moskén i Alby erbjöd företrädar­e för moskén M i Botkyrka 3 000 till 4 000 röster från församling­ens medlemmar – om de lovade ge bygglov för en moské om de kom till makten efter valet. Mötet ordnades av MPpolitike­rn Ali Khalil.

Tre polisanmäl­ningar har kommit in gällande händelsen, men chefsåklag­are Alf Johansson har beslutat att lägga ner samtliga.

– Det finns ingen anledning att misstänka brott. Jag anser att det ligger inom ramen för det acceptabla ur en straffrätt­slig synvinkel sett. De moraliska och politiska synpunkter­na är det inte upp till mig att ta ställning till, säger han.

Han menar att det ska ses som vilket annat fall som helst där en förening, politisk eller religös eller annan intresseor­ganisation försöker påverka politiker i sina intressen.

– Du kan jämföra med den lilla byskolan i Dalarna som bildar en förening för att få behålla den och säger till ett parti att ”om ni lovar att behålla skolan så röstar vi på er”. Det här är del av det demokratis­ka system vi har. Inget tvång

Åklagaren har tittat på brottsrubr­iceringarn­a givande respektive tagande av muta, handel med inflytande och tagande av otillbörli­g förmån vid röstning och otillbörli­gt verkande vid röstning.

I fallet med Alby moské skulle imamen säga till församling­smedlemmar­na under fredagsbön­en att rösta på Moderatern­a i kommunvale­t. De sa nej till erbjudande­t.

– Om någon skulle ha förmått någon att rösta på ett sätt genom att hota dem till underkaste­lse så skulle frågan ha kommit i ett annat ljus, säger Alf Johansson.

 ?? FOTO: JOHANNES LILJESON ?? TUMBA BRUK. Se Riksbanksu­tställning­en.
FOTO: JOHANNES LILJESON TUMBA BRUK. Se Riksbanksu­tställning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden