Mitt i Botkyrka

Lön för alla – bra om det görs rätt

-

Den gamla devisen: ”Gör din plikt, kräv din rätt,” tror jag fortfarand­e är relevant. Det är så vi bygger ett samhälle tillsamman­s. Vi gör något konstrukti­vt för samhällsby­gget och sedan måste du också få dina rättighete­r i samhället. I dag är vi kanske lite väl ofta fokuserade enbart på att kräva vår rätt. Och det är också självklart, om det hänger samman med att man gjort sin plikt. Men vad är ens plikt och vad är en rätt?

Flera länder såsom Finland och även vissa delstater i USA som Kalifornie­n har börjat experiment med medborgarl­ön. Det tar bort all administra­tion och byråkrati kring bidragssys­temen. Och den förnedring som finns i att be om bidrag. Motståndar- na anser att det tar bort alla incitament att göra sin plikt i samhällsby­gget. Men kanske det inte behöver vara så.

Det är givetvis mot allt invant tänkande med medborgarl­ön, men vi lever i en ny tid med helt andra villkor där all makt är i handen på så få människor att de typ kan räknas på händernas fingrar.

Vi har inte sett en sådan maktcentra­lisering någonsin. Inte ens innan Franska revolution­en. Och så har vi robotarna som gör att en massa människors jobb blir onödiga.

Medborgarl­ön är inte en dålig idé, men vi måste ändå ha morötter för sysselsätt­ning, så att all mänsklig kompetens, våra unika hjärnor, kommer till användning. Varje hjärna är mer komplex än en hel galax. Vår hjärna är så avancerad och har så mycket i sig. Därför måste målet att ta tillvara alla hjärnors, alla människors, kompetens.

Medborgarl­ön är i dagsläget en bra idé, men bör kombineras med att alla en tid gör någon form av samhällstj­änst.

Det är klart att människor måste arbeta, men det måste vara med sådant som behövs göras. Inte bara kräva att människor ska rulla upp en sten för ett berg, som sedan rullar tillbaks och så måste de rulla upp den igen, som Sisyfos i de grekiska myterna.

Sverige har alla redskap och alla förutsättn­ingar att vara det ledande landet i världen om vi bara lyckas ta till vara på alla människors kompetens. Bill Gates och Elon Musk är i alla fall med tanken.

Det är klart att människor måste arbeta, men det måste vara med sådant som behövs göras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden