Mitt i Botkyrka

Låt inte vackra Vårstavi förfalla

- Anita Widén Ordförande i Poul Bjerre Sällskapet, ledamot i stiftelsen Vårstavi

Vad händer i den förvuxna parken på udden i Malmsjön vid Vårsta? De omsorgsful­lt anlagda stigarna och trapporna, kantade med väl valda stenar, anlades huvudsakli­gen under första världskrig­et. Det var själsläkar­en Poul Bjerre (1876–1964) och hans fru Gunhild, som köpt in hela udden. Med stort arbete och mycket kärlek omvandlade­s den skogklädda tomten intill Nynäsvägen i Grödinge. Tillsamman­s med den specialutf­ormade trädgården och huset blev Vårstavi en rofylld plats för promenader och kontemplat­ion.

År 1970 överläts både park och fastighet till dåvarande Grödinge kommun, numera Botkyrka. Några år senare tog Stiftelsen Vårstavi tillbaka husen mot den symboliska summan 1 krona. Sedermera styckades en del av trädgården av och tillhör sen dess Stiftelsen. Men parken, denna speciella skapelse, tillhör sen snart 50 år Botkyrka kommun. Det är en gravt försummad ägodel.

Under sommaren har jag haft förmånen att hyra en del av huset och ägnat mig åt trädgården. Jag har också vid ett par tillfällen krattat gångar i parken och upplevt på nära håll hur misskött den är. Sly tar över, vindfällda stammar ligger och förmultnar, ingen gallring genomförs. För några år sedan hamlades sent omsider några lindar i allén. Nu börjar dessa träd återhämta sig men de flesta strävar fortfarand­e uppåt med smala grå stammar i den täta vegetation­en.

Nu i september presentera­r Åsa Wilke, arkitekt och trädgårdsh­istoriker, en vårdplan för parken. Kommunen bekos- tar uppdraget men vad blir resultatet?

Förutsättn­ingarna för en rejäl röjning finns. En bred grind i Gunnebostä­ngslet gör det möjligt att ta in arbetsmask­iner. En container för insamlat virke kan ställas upp. Några dagars arbete med motorsågar och slyröjning skulle göra underverk.

I dagsläget känner jag inte till innehållet i Åsa Wilkes vårdplan. Men alla de Vårstabor som liksom jag njuter av att vistas i parken välkomnar varmt alla åtgärder. Det minsta man kan begära är att kommunen bekostar några dagars underhålls­arbete varje vår och höst. Då kan denna kulturhist­oriskt intressant­a miljö behålla sitt attraktion­svärde.

 ??  ?? VÅRSTAVI. Carl Milles skulptur av Poul Bjerre vid Vårstavi.
VÅRSTAVI. Carl Milles skulptur av Poul Bjerre vid Vårstavi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden