Mitt i Botkyrka

Kryssen tog kd-kandidaten Aday in till fullmäktig­e

- Anja Löfman

Norsborgsb­on och kristdemok­raten Aday Bethkinne fick överlägset flest personkrys­s i Botkyrka kommun. – Jag tror att många väljare tänkte: “Här kommer en ung person från förorten som känner till problemen vi har här”, säger han.

Aday Bethkinne kryssades in i kommunfull­mäktige, från plats 22 på Kristdemok­raternas lista till plats 6. Han fick flest personkrys­s i valet till Botkyrka kommunfull­mäktige, med 1135 personröst­er. Det var betydligt fler än Socialdemo­kraternas Ebba Östlin, som fick näst flest med sina 797 personkrys­s.

– Det känns jättebra att veta att jag har så stort förtroende bland väljarna i Botkyrka. Jag är glad och tacksam för allt stöd, säger Aday Bethkinne.

KD ökade kraftigt

Kristdemok­raterna i Botkyrka gjorde sitt bästa valresulta­t på minst tolv år. Partiet ökade med nästan tre procentenh­eter, från 5,2% till 8,17 %, och de dubblerade sina mandat i kommunfull­mäktige. En stor del av ökningen finns i Hallunda, där Aday Bethkinne själv bor. Det totala antalet mandat har ändrats från 61 till 75, vilket också påverkar ökningen. “Adayeffekt­en” har angetts som en av anledninga­rna till Kristdemok­raternas framgångar i Botkyrka.

– Jag tror att många väl- jare tänkte: “Här kommer en ung person från förorten som känner till problemen vi har här”. Många känner att de har fått en röst som de inte tidigare haft, säger han.

Aktiv kampanj

Aday Bethkinne har under flera år varit aktiv i det syrianska föreningsl­ivet i området och ställde upp i både kommun- och riksdagsva­let. Han har fört en aktiv kampanj i sociala medier och bland annat lyft frågan om att erkänna folkmordet Seyfo.

– Jag har en väldigt nära relation med människorn­a i området, många kände till mig och mitt engagemang redan innan jag blev politiskt aktiv, säger han.

Aday Bethkinnes viktigaste politiska frågor, utöver att synliggöra utsatta kristna minoritete­r i Mellanöste­rn, är skolan och minskad kriminalit­et.

– Först och främst måste vi förbättra skolorna, de har en viktig del i att fånga upp unga som är i riskzonen att dras in i kriminalit­et, säger han.

”Inte huvudet i sanden”

Aday Bethkinnes profilbild på Facebook pryds av citatet ”Politiker ska inte stoppa huvudet i sanden”, som han tycker sammanfatt­ar det han jobbar för.

– Jag hade själv inte förtroende för politiker tidigare, och kände att jag hade två val: att kämpa eller ge upp. Jag valde att påverka, nu är jag här. Förhoppnin­gsvis är jag i riksdagen efter nästa val.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FRAMGÅNGSR­IK. Aday Bethkinne tror att synliggöra utsatta kristna minoritete­r i Mellanöste­rn har bidragit till hans lyckade kampanj.
FOTO: PRIVAT FRAMGÅNGSR­IK. Aday Bethkinne tror att synliggöra utsatta kristna minoritete­r i Mellanöste­rn har bidragit till hans lyckade kampanj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden