Mitt i Botkyrka

Klart: Nytt styre i Botkyrka

De åker ut – och de sitter kvar trots röstras

- Anna Sjögren

Jag förstår att man vill måla upp en bild av att vi sålt ut oss till höger.

Socialdemo­kraterna bildar majoritet med Kd, C, L och Mp. Och kickar ut Vänsterpar­tiet. – S har varit mer intressera­de av att behålla sina poster, snarare än av vad man faktiskt ska kunna genomföra med sin nya majoritet, säger Mats Einarsson (V).

Tolv år av rödgrönt samarbete i Botkyrka går i graven. Det står klart efter att en ny politisk ledning blev klar förra veckan. Det blir S tillsamman­s med KD, C, L och MP som kommer att styra kommunen de närmsta fyra åren. Tillsamman­s får de 38 mandat – det antal som krävs för att få majoritet i kommunfull­mäktige.

En bred majoritet med många starka krafter, menar Ebba Östlin (S), som nu säkrar ytterligar­e fyra år vid makten.

En fråga som både KD, C och L gått till val på är att införa LOV, lagen om valfrihets­system, i nom äldreomsor­gen. Men på Ebba Östlin låter det inte som att det är aktuellt.

– Vi är överens om att vi ska öka valfrihete­n och ska tillsätta en arbetsgrup­p som ska titta på en Botkyrkamo­dell för hur det kan se ut. Det finns olika modeller för hur man kan öka valfrihete­n utan de stora nackdelar som LOV har, säger Ebba Östlin.

Finns det fördelar för med att göra er av med Vänsterpar­tiet?

– Det är klart att man i alla majoritete­r måste ge och ta. I vissa frågor som vi har velat se förändring­ar har de sagt nej, till exempel i valfrihets- frågan i äldreomsor­gen, säger Ebba Östlin.

Men Vänsterpar­tiets gruppledar­e Mats Einarsson är besviken och menar att S nu tar ett kliv högerut. Det hade varit möjligt för de rödgröna att styra i minoritet, menar han.

– S, V och MP har visserlige­n förlorat majoritete­n, men vi skulle kunna vara ett starkt minoritets­styre. De borgerliga partierna, även inklusive Tullingepa­rtiet, är en mindre konstellat­ion än de rödgröna partierna, säger Mats Einarsson.

Ökade – förlorade makten

Vänsterpar­tiet var det enda av de rödgröna partierna i Botkyrka som gick framåt i valet. Från 7,1 procent i valet 2014 till 9,1 procent i årets val, medan S och MP backa- de. Men MP som förlorade mer än hälften av sitt väljarstöd får alltså sitta kvar vid makten.

– Det är tydligt att S har varit mer intressera­de av att behålla sina poster, snarare än av vad man faktiskt ska kunna genomföra med sin nya majoritet. Med tre borgerliga partier som samarbetsp­artners och utan Vänsterpar­tiet finns en uppenbar risk för utförsäljn­ingar och privatiser­ingar av välfärden i kommunen, säger Mats Einarsson i pressmedde­landet.

Blir ”mittenstyr­e”

Men att det skulle bli ett högerstyre i Botkyrka nu är skrämselta­ktik från V, menar Ebba Östlin.

– Jag förstår att man vill måla upp en bild av att vi sålt ut oss till höger, men vi är ett mittenstyr­e, säger Ebba Östlin.

Mats Einarsson säger att Vänsterpar­tiet nu förbereder sig för fyra års offensiv.

– Är det något som S borde ha lärt sig vid det här laget så är det att den typen av borgerlig politik fungerar oerhört dåligt. Vänsterpar­tiet förbereder sig nu för fyra års konstrukti­v opposition, säger Mats Einarsson.

 ??  ??
 ?? FOTO: KALLE LARSSON ?? PETAS. Mats Einarsson (V) är besviken över Socialdemo­kraternas högergir.
FOTO: KALLE LARSSON PETAS. Mats Einarsson (V) är besviken över Socialdemo­kraternas högergir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden