Mitt i Botkyrka

Vårby – från källa till

- Text: Henrik Lindstedt | Foto: Claudio Britos

Vattnet som botade reumatism blev till öl som välte gaffeltruc­kar. Vårbys källvatten har satt orten på kartan sedan 1700-talet. Men nu blir källan udde med 1800 bostäder. Den mångåriga bryggeriar­betaren Juha minns tillbaka.

Ur stora massor av krossad betong sticker tillskrynk­lade armeringsj­ärn upp. Från en öppning i en raserad fasad tittar två stora tankar i rostfritt stål fram. Det är det sista som finns kvar av den månghundra­åriga historien av att buteljera vatten i Vårby.

– Det klart det känns lite sentimenta­lt. Det var ett fint bryggeri med sina kopparpann­or. Det var det sista bryggeriet i landet som de byggde med kopparpann­or, visste du det? frågar Juha Hostikka.

Men historien om Vårbys vatten började långt innan Juha var född. Ganska exakt 248 år innan hans födelse.

Vattnet som rinner igenom rullstenså­sen och mynnar ut i Mälaren vid Vårby har varit känd för sin ypperliga kvalitet i århundrade­n. Men vattnet blev mer vida känt då det på 1700-talet anlades en kunglig hälsobrunn vid källan. Vattnet antogs ha helande krafter och kunde bota allt från reumatism till ofruktsamh­et.

I början av 1930-talet gjordes det första försöket att pumpa ut det populära Vårby-vattnet i stor skala när aktiebolag­et Wårby hälsobrunn startades. Företaget sålde läsk och mineralvat­ten. På 40-talet såldes fabriken till Konsumtion­sföreninge­n för att sedan säljas vidare till Kooperativ­a förbundet (KF) i början av 60-talet.

Nu började ölen flöda från Vårby. Företaget bytte namn till Wårby bryggerier och ett nytt bryggeri byggdes. När det började byggas i slutet av 1950-talet var det det första nya ölbryggeri som byggdes i Sverige sedan 1880-talet.

Redan på 40-talet anställde vattenfabr­iken 150 personer. När bryggeriet kom på plats anställdes fler. Två av dem var Juha Hostikkas föräldrar och så fort han gått ut skolan anslöt även Juha.

– Alla som bodde här runt omkring Vårby jobbade ju någon gång på bryggeriet. Förutom mina föräldrar har alla mina syskon förutom ett jobbat här.

På den tiden hette ölet Wårby och såldes som var brukligt på den tiden som lätt-, mellan- och starköl. Tillverkni­ngen av läsk och mineralvat­ten fortsatte dock.

Juha började med mycket manuellt arbete. Han fick lyfta backar, tvätta flaskor och satte på etiketter med etikettmas­kinen. Men snart började det gnissla i maskinerie­t. 80-talets konflikter mellan KF och

 ??  ?? FILTRET. För att få ett klart öl filtrerar man bort jäst och partiklar. Det gjordes här.
FILTRET. För att få ett klart öl filtrerar man bort jäst och partiklar. Det gjordes här.
 ??  ?? 44 ÅR. Juha Hostikka har jobbat på området sedan det hette Wårby bryggerier och han är ännu kvar.
44 ÅR. Juha Hostikka har jobbat på området sedan det hette Wårby bryggerier och han är ännu kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden