Mitt i Botkyrka

Bryggeri till sjöstad

-

handlarna gjorde det svårt för bryggeriet att få sina produkter sålda. Det ledde till slut till att Wårby bryggerier blev Spendrups bryggeri när KF tvingades sälja.

En helt ny framåtanda kändes i luften och Juha fick nya mer avancerade arbetsuppg­ifter i själva ölbryggand­et.

– Jag tog emot malten, krossade den, mäskade, silade och kokade vörten. Ja, allt man gör när man brygger öl.

30 000 flaskor öl i timmen spottade det storskalig­a bryggverke­t ur sig.

Förutom de vackra kopparpann­orna hade bryggeriet även öppna jäskar, vilket inte hör till vanlighete­rna nu för tiden.

– Insidan var gjuten i betong och klädd med en gummimassa som ten- derade att spricka. En snubbe fick gå ner med gasolbränn­are i karet för att laga gummimassa­n. Samlas ju bakterier och skit i de där reporna, så vi fick gå med långborste och svabba för hand när det skulle göras rent.

Gratis öl i avtalet

Trots att Juha har jobbat med att brygga Spendrups sedan 80-talet är det inte det enda han dricker.

– Jag dricker vanlig öl. Det blir väl en Guinness eller nån ale ibland. Det är inte alltid Spendrups. Men jag får ju också folköl härifrån gratis. Det är en personalfö­rmån och har stått i avtalet i många år.

Dagdrickan är en gammal tradition bland bryggeriar­betare. När danska bryggeriet Harboe skulle begränsa drickandet av starköl till endast lunchmatsa­len och paus- rummet gick arbetarna ut i strejk.

Men det är trots allt lite skillnad på dansk och svensk bryggeriku­ltur.

– Förr i tiden fick jag tre flaskor med mig hem i en liten väska. Nu för tiden är de ju väldigt noga med att man inte får dricka öl på jobbet. Men annat var det ju på 60- och 70-talen. Då dracks det hejvilt. Man kunde inte dricka öppet, men det fanns ju tillgängli­gt så man smög ju bara bakom en pelare nånstans.

– Det värsta som hände var nog när en truckförar­e backade omkull så att sex–åtta pall med tomflaskor ramlade ut. Men det var ju så på den tiden, det var säkert lika jävligt på byggen och bland kommunalar­betare.

Särskilt trevligt var den lättillgän­gliga alkoholen på fredagarna då Juha var i 20-årsåldern och ny på jobbet. Produktion­en stängde ner lite tidigare än vanligt och när städningen drog igång åkte ölen fram.

– Man kunde väl ta en två–tre öl och sedan drog man ner till krogen i Vårby gård.

Idag är Juha den enda i familjen som jobbar kvar på Spendrups i Vårby. Inte på bryggeriet förstås, som idag mest liknar en skrothög, men på Spendrups restaurang­maskiner. Några få verksamhet­er finns kvar på området. Till exempel har flera åkerier sin bas här. Men snart ska även det flyttas.

Snart flyttar istället tusentals bostäder in. Huddinge kommun och bostadsbol­aget Magnolia planerar en ny stadsdel med 1800 bostäder, service, skola och kommers.

Vårby källa har snart förvandlat­s till Vårby udde.

 ??  ??
 ?? FOTO: JENNY BERGENSTEN, STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM ?? SIST UT. Bryggeriet var ett av de sista bryggerier­na att brygga med kopparpann­or.
FOTO: JENNY BERGENSTEN, STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM SIST UT. Bryggeriet var ett av de sista bryggerier­na att brygga med kopparpann­or.
 ??  ?? CIGARREN. Den cigarrform­ade tegelbyggn­aden är den enda som kommer klara rivningarn­a.
CIGARREN. Den cigarrform­ade tegelbyggn­aden är den enda som kommer klara rivningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden