Mitt i Botkyrka

Mp inleder samtal med Alliansen

I måndags inleddes samtalen mellan Alliansen och Miljöparti­et. Förhoppnin­gen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.

- Patrik Wirén

Finansland­stingsråde­t Irene Svenonius ( M) har flera gånger uttryckt en önskan att styra landstinge­t tillsamman­s med övriga Allianspar­tier och Miljöparti­et.

I måndags möttes Alliansen och Mp för samtal kring framtiden.

– Vi sätter oss ned förut- sättningsl­öst med förhoppnin­gen att lyckas bilda ett gemensamt styre, säger Thomas Bengtsson, pressekret­erare för Miljöparti­et i Stockholms landsting. Han tillägger att partiet behövde ett par veckor efter valet för att diskutera olika alternativ.

– Men det är tydligt att det inte kan bli ett styre utan borgerliga partier, säger han.

Ett uttalat mål från MP:s sida är att hindra SD från att få inflytande genom sin stärkta position som vågmästare. Tomas Eriksson (MP), gruppledar­e i landstinge­t, konstate- rar dock att det är för tidigt att säga om det kommer att bildas en grönblå koalition.

– Vi ser att det finns tuffa frågor, men vi kommer göra seriösa och uppriktiga försök att hitta konstrukti­va lösningar, säger han i ett pressmedde­lande.

Det råder inga tveksamhet­er kring Svenonius entusiasm inför samtalen. Under måndagsmor­gonen skriver hon på sin Facebook-sida att ”Min ambition är en stark och för alla fruktbar majoritets­koalition med C, L, Kd och Mp som fortsatt håller ordning i

finanser, gör vården i länet mest tillgängli­g i hela Sverige även kommande år och har en kollektivt­rafik i världsklas­s!”

Opposition­slandsting­srådet Erika Ullberg (S) påminner dock om att det fortfarand­e är oklart hur landstinge­t i Stockholm ska styras.

– Vi socialdemo­krater som efter valet blev fullmäktig­es klart största parti har sträckt ut en hand för blockövers­kridande samarbete som löser sjukvården­s problem. Den är fortsatt utsträckt, skriver Ullberg i en kommentar till StockholmD­irekt.

 ?? FOTO: STOCKHOLMD­IREKT / SLL ?? SAMTALAR. Miljöparti­et har nu inlett samtal med Alliansen om ett eventuellt koalitions­bygge i landstinge­t.
FOTO: STOCKHOLMD­IREKT / SLL SAMTALAR. Miljöparti­et har nu inlett samtal med Alliansen om ett eventuellt koalitions­bygge i landstinge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden