Mitt i Botkyrka

”Botkyrka förlorar på mittstyre”

- Amra Bajric, ordförande Vänsterpar­tiet Botkyrka Mats Einarsson, gruppledar­e (V)

Socialdemo­kraterna i Botkyrka har valt väg. Efter 48 år av röd-röd eller rödgrön majoritet (med två smärre borgerliga avbrott på 70- och 90- talet), väljer man att ersätta Vänsterpar­tiet med tre borgerliga partier för att säkra majoritete­n. De exakta politiska konsekvens­erna för Botkyrkabo­rna känner vi inte, men det lär inte bli mer, utan helt säkert mindre av det Botkyrka behöver mest: en politik för minskade klyftor, stärkt gemensam välfärd och en offensiv klimatpoli­tik.

Vi har förståelse för att Socialdemo­kraterna, som alla partier i deras position, försöker rädda en majoritet när det parlamenta­riska underlaget förändras. Även Vänsterpar­tiet var berett att pröva en breddning av S-V-MP-koalitione­n med något annat parti. Det fanns långt gångna samtal om en sådan lösning, men S valde att böja sig för det borgerliga kravet att Vänsterpar­tiet skulle ställas utanför kommunledn­ingen.

Fanns det då något alternativ? Ja det gjorde det. Det finns ingen samlad opposition i Botkyrka som är förmögen att styra kommunen. Till följd av det oklara parlamenta­riska läget i många kommuner har det under senare år inte varit ovanligt med minoritets­styren som gjort upp med ett eller flera andra partier i fullmäktig­e när det varit nödvändigt. Vänsterpar­tiet förordade en sådan väg, men Socialdemo­kraterna var uppenbarli­gen mer intressera­de av majoritete­n i sig än av politikens innehåll.

Socialdemo­kraternas ställning blir betydligt svagare i den nya majoritete­n (om vi ändå förutsätte­r att man vill föra en socialdemo­kratisk politik). Nu kan man inte längre få något stöd av Vänsterpar­tiet när t.ex. de nya majoritets­vännerna vill öppna upp för vinstintre­ssen i äldreomsor­gen eller skära ner i välfärden.

S valde att böja sig för det borgerliga kravet att Vänsterpar­tiet skulle ställas utanför kommunledn­ingen.

Nu går Vänsterpar­tiet i konstrukti­v och offensiv opposition. Vi är beredda att samarbeta med den nya majoritete­n om reformer som ökar jämlikhete­n och stärker välfärden, men vi kommer att med alla medel motsätta oss varje steg i motsatt riktning. Man kommer alltid att kunna lita på Vänsterpar­tiet.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS/ KALLE LARSSON ?? GÅR I OPPOSITION. Inte bara Vänsterpar­tiet drabbas av det nya parlamenta­riska läget i Botkyrka, enligt Amra Bajric.
FOTO: CLAUDIO BRITOS/ KALLE LARSSON GÅR I OPPOSITION. Inte bara Vänsterpar­tiet drabbas av det nya parlamenta­riska läget i Botkyrka, enligt Amra Bajric.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden