Mitt i Botkyrka

Jättelyft för Karsbys nior efter satsning på killarna

Fler av Botkyrkas nior blir behöriga till gymnasiet. Det visar de senaste siffrorna från Skolverket. Men för en del skolor går utveckling­en åt fel håll.

- Anna Sjögren

En större andel av kommunens niondeklas­sare går ut grundskola­n med behörighet till gymnasiet i år. Läsåret 2017/2018 fick 83 procent av eleverna de betyg som krävs för att läsa vidare, alltså något fler jämfört med 81,5 läsåret innan. Det är dock en bra bit under snittet för länet, som ligger på 92,4.

Om man räknar bort nyinvandra­de elever klarar 87,6 procent av niorna gymnasiebe­hörigheten i år.

Och på flera skolor får nästan alla elever de betyg som krävs för att läsa vidare. Bland dem finns Broängssko­lan, Kunskapssk­olan i Tumba, Freinetsko­lan Kastanjen, Trädgårdss­tadsskolan och Sverigefin­ska skolan.

Killsatsni­ng ett lyft

Karsby I nte r nat i onal School som satsade extra på att lyfta killarnas betyg under läsåret gör ett ordentligt uppryck från 59,3 procent behöriga till 71,4.

Men för en del skolor ser årets statistik tråkigare ut. Malmsjö skola som tidigare haft full pott på behörighet­en får 88,9 procent av niorna tillräckli­ga betyg i år.

På Storvretss­kolan blir också en lägre andel av eleverna behöriga, 62 procent jämfört med 73,7 förra läsåret. Lägst andel behöriga niondeklas­sare har Grindtorps­skolan i Alby, där har 61,7 procent av årets kull klarat betygen för att gå vidare till gymnasiest­udier.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMILIA LINDHOLM FJELD ?? VÄRT ATT FIRA. Karsbyskol­ans killar har bidragit till att höja andelen behöriga nior förra läsåret.
FOTO: EMILIA LINDHOLM FJELD VÄRT ATT FIRA. Karsbyskol­ans killar har bidragit till att höja andelen behöriga nior förra läsåret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden