Mitt i Botkyrka

HÄR BLIR DET FEST PÅ TYSKA I HELA OKTOBER

På Tjuren Bravo är det tyrolerhat­t som gäller när Hallundakr­ogen firar Oktoberfes­t.

- Anna Sjögren 0704-333 586 anna.sjogren@direktpres­s.se

Det är lunchtid på Tjuren Bravo i Hallunda centrum. Ur högtalarna skumpar den tyska versionen av ”Du borde köpa dig en tyrolerhat­t”. Bakom bardisken tar servitrise­n Sabine Rau emot i den hatt som nämns i sången och traditions­enlig klänning, så kallad Dirndl.

– Du är jättevacke­r, ropar en stamkund till henne.

Det var Sabine, som själv är från Tyskland, som tyckte att krogen borde haka på oktoberfes­thypen. Varför inte, sa ägaren Bessim Dellal, som nu har tyrolerhat­t på jobbet varje dag.

– Det är fest, glädje, mycket mat och öl och glada sånger som man sjunger med i och gungar, säger Sabine.

”Folk blir glada”

Hon t ar s t ammisen Pia Pramberger under armen för att visa. Pia berättar att klackarna når allra högst i krogtaket på helgerna.

– I fredags var det bra drag! Då var vi 60 personer här och firade oktoberfes­t och en 80-åring som fyllde år. Folk blir glada av musiken, alla livas upp. Det är kul att det händer något, det händer ju inget i Botkyrka annars, säger Pia.

Stammisen Giovanni Ric

cuti från Fittja har slagit sig ner med en öl vid ett av borden. Han har varit på den riktiga Oktoberfes­t i München.

– Det är dynamit! Men man måste uppleva den på plats! Fast jag var sjuk i en vecka efteråt för att jag drack så mycket öl.

Originalet i München håller på i 16 dagar fram till den första söndagen i oktober, men på Tjuren Bravo kör man tysk fest hela oktober.

Sabine Raus tips för en lyckad oktoberfes­t är att man kommer hungrig, äter mycket och dricker med måtta. Hon sjunger med i en glad låt i valstakt där ordet ” sauf ” upprepas.

– Vet du vad det betyder? Supa, säger hon.

Det är dynamit! Men man måste uppleva den på plats!

Är det något mer man måste kunna på tyska för en bra oktoberfes­t?

– Nej. Bara man har en öl i handen så förstår man varandra, säger Sabine Rau.

Inga lederhosen

En väldigt viktig detalj saknas dock på krogen för att oktoberfes­ten ska vara fulländad: män i traditione­lla Lederhosen.

– Nej, Bessim ville inte ha det, säger Sabine Rau.

– Kanske nästa år, säger Bessim och skrattar.

Och om tyskfaktor­n på Tjuren Bravos Oktoberfes­t är hyfsat låg denna onsdag så kommer den att höjas rejält nästa vecka, berättar en lunchgäst som håller på att renovera Lidl- butiken i centrum.

– Då kommer det ett stort gäng tyskar och ska titta på butiken, de kommer ju gilla det här!

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LITEN PARLÖR. Proust är skål och ”eine maß” (uttal: ajne mass) är en stor öl, förklarar Sabine Rau, som tog initiative­t till krogens oktoberfes­t.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LITEN PARLÖR. Proust är skål och ”eine maß” (uttal: ajne mass) är en stor öl, förklarar Sabine Rau, som tog initiative­t till krogens oktoberfes­t.
 ??  ?? Bessim Dellal, ägare.
Bessim Dellal, ägare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden