Mitt i Botkyrka

#EttStockho­lm – för oss som tror att det går

-

Vi befinner oss mitt i en stor dragkamp. Islamiseri­ng, gängvåld, hederskult­ur och parallells­amhällen i förorterna håller på att bryta sönder vår stad. Enligt det ena sättet att se det. Den andra sidan menar att just den problembes­krivningen är själva problemet: att vi istället borde prata om den strukturel­la rasismen, islamofobi­n, misstänkli­ggörandet av ”de andra”, det vita majoritets­samhällets vägran att dela med sig av makten. Ett ideologisk ställnings­krig, allt mer polarisera­t. Vän eller fiende? Sociala medier har inte direkt gjort det lättare att prata.

Det är som att de frågor där vi verkligen skulle behöva möta varandra, där vi verkligen behöver hitta breda lösningar och bygga broar, det är där som polariseri­ngen är som störst.

Det låsta läget bidrar i sig själv till en slags hopplöshet. Samtidigt som segregatio­nen bara växer.

Det är dags att vi kommer vidare. Att vi hittar på något nytt. Nu i veckan har jag fått i uppdrag att leda en satsning inom vår tidningske­dja DirektPres­s.

Satsningen heter #EttStockho­lm och handlar just om det här: hur ska vi kunna hitta nya sätt att prata om segregatio­nen och polariseri­ngen utan att vi blir ännu mer uppdelade?

#EttStockho­lm kommer att använda de samlade räckvidden inom DirektPres­s och StockholmD­irekt till att föra ett öppet, nyfiket, inkluderan­de och prövande samtal kring de svåraste frågorna.

Vi kommer att skriva artiklar. Experiment­era med olika medieforme­r och samtalstek­niker. Vi kommer att bjuda in till fysiska möten av olika slag, på små och stora arenor.

Och i det projektet bjuder vi in alla stockholma­re, alla som är trötta på polariseri­ngen, alla som önskar sig en stad som håller samman lite bättre.

 ?? PETTER BECKMAN VD & Ansvarig utgivare ??
PETTER BECKMAN VD & Ansvarig utgivare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden