Mitt i Botkyrka

Visionen: Så blir nya kommunhuse­t

Arbetsplat­s för politiker och tjänstemän kombinerat med ett medborgarh­us med utställnin­gar och kafé för Botkyrkabo­rna. Nu har kommunen släppt bilder på hur det nya kommunhuse­t kan se ut.

- Anna Sjögren

Det är i samband med att kommunstyr­elsen har fattat beslut om att byggföreta­get In3prenör ska få uppdraget att bygga det nya kommunhuse­t som bilderna släpps.

Politiker och tjänstemän på kommunen ska flytta ut från det gröna 60-talshuset som idag dras med slitna lokaler och dålig arbetsmilj­ö och in i ett ljust, luftigt och modernt nybygge intill Xenter.

– Vi ska inte bara bygga ett hus, vi ska utveckla vår organisati­on för medborgarn­a i en helt ny arbetsmilj­ö som bättre främjar våra arbetsform­er och stödjer klimatsmar­t resande, säger kommundire­ktör Mattias Jansson i ett pressmedde­lande på Botkyrka kommuns hemsida.

Det nya kommunhuse­t ska byggas intill Xenter, på Utbildning­svägen, och planeras bli 14 000 kvadratmet­er stort och ska rymma 800 medarbetar­e, politiker liksom tjänstemän. Intill kommer också ett nytt parkerings­hus att byggas.

Tanken är att huset också ska vara en mötesplats för kommuninvå­narna. Medborgars­ervice, utställnin­gar, möteslokal­er och ett kafé och en restaurang ska finnas i huset.

Politiskt färgad fasad?

Reaktioner­na på sociala medier har varit blandade: ”Vi som arbetar där behöver bättre arbetsmilj­ö på alla sätt. Vi förtjänar det”, skriver en kommunanst­älld.

Andra är kritiska och menar att det mest är ett slösaktigt skrytbygge. ” Onödigt. Pengarna borde gå till skolan!”, skriver en läsare. Andra reagerar på fasaden och undrar om färgvalet, rött och grönt, är politiskt.

Men det dröjer ett tag tills det står klart. Om allt går som kommunen vill kan det första spadtaget tas 2020 och husen kan stå klara under 2022.

 ?? FOTO: IN3PRENÖR/WHITE ?? RÖDGRÖNT. Det nya kommunhuse­t sett utifrån.
FOTO: IN3PRENÖR/WHITE RÖDGRÖNT. Det nya kommunhuse­t sett utifrån.
 ??  ?? LUFTIGT. Entrévånin­gen ska vara öppen för både anställda, politiker och medborgare.
LUFTIGT. Entrévånin­gen ska vara öppen för både anställda, politiker och medborgare.
 ??  ?? ÖVERSIKT. Det nya kommunhuse­t på långt håll.
ÖVERSIKT. Det nya kommunhuse­t på långt håll.
 ??  ?? GRÖNT. Nuvarande kommunhus.
GRÖNT. Nuvarande kommunhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden