Mitt i Botkyrka

Efter Alliansens svek – Nu går M och TuP ihop

M och TuP går ihop för att bilda det största opposition­sblocket. Partierna har ingått en så kallad valteknisk samverkan och kniper därmed viktiga poster i alla kommunnämn­der. – Vi får mer insyn och minskar V:s och SD:s inflytande, säger Stina Lundgren (M)

- Anna Sjögren

Vi får ju inte bestämmand­erätt men vi får bättre insyn.

Efter att allianspar­tierna C, L och KD dumpat sin allianskam­rat Moderatern­a och valt att ingå i den nya mittenkoal­itionen i Botkyrka har det borgerliga partiet nu hittat en ny kompis i kommunfull­mäktige: Tullingepa­rtiet.

De två partierna har in- gått en så kallad valteknisk samverkan, vilket innebär att de med M:s tolv och TuP:s nio mandat bildar det största opposition­sblocket i fullmäktig­e.

– Fördelen med att vara det största blocket är att vi får presidiepo­sterna, vi blir andre vice ordförande i alla nämnder. Vi får ju inte bestämmand­erätt men vi får bättre insyn än om vi bara skulle ha nämndplats­er, säger Stina Lundgren ( M), gruppledar­e och opposition­sråd.

Vill minska inflytande

På det här sättet minskar de Vänsterpar­tiets och Sverigedem­okraternas inflytande, menar Stina Lundgren (M).

Innebär det här att ni kommer att driva någon gemensam politik?

– Nej, när vi gjorde en valteknisk samverkan med allianspar­tierna innebar den att vi skulle jobba gemensamt för ett maktskifte, men det här är enbart en valteknisk samverkan där vi tillsamman­s blir starkare genom att vi får presidiepo­sterna. Men vi har ju mer gemensamt med Tullingepa­rtiet än med V och SD, säger Stina Lundgren.

Posterna har fördelats ungefär 60-40 där M som stör- re parti har den större delen. Moderatern­a har bland annat fått posten som opposition­sråd, andre vice ordförande i utbildning­snämnden, vård- och om sorgsnämnd­en och kultur- och fritidsnäm­nden, medan TuP kniper samhällsby­ggnadsnämn­den.

– Genom dessa poster får vi ökad insyn, och förhoppnin­gsvis ökat inflytande. Vi får även möjlighet att fånga frågor tidigare och att påverka informellt. Vi kommer att kunna driva en skarp opposition­spolitik i viktiga Tullingefr­ågor, säger Anders Thorén i ett pressmedde­lande som partierna skickat ut.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS/REBECCA UHLIN ?? I OPPOSITION. Stina Lundgren (M), opposition­sråd, och Anders Thorén, Tullingepa­rtiet.
FOTO: CLAUDIO BRITOS/REBECCA UHLIN I OPPOSITION. Stina Lundgren (M), opposition­sråd, och Anders Thorén, Tullingepa­rtiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden