Mitt i Botkyrka

Ovanligt sken över Stockholm

På flera platser i Stockholm färgades himlen sprakande grön av det vackra norrskenet i början av veckan. Flera södra sidan-bor var snabba med kameran och fångade det ovanliga fenomenet på bild.

-

Huddingebo­n Jimmy Tiljander var ute i Gömmaresko­gen med sin drönare när han läste om norrskenet i en grupp på Facebook. Då stod han bakom ett berg som skymde det mesta av himlen, men snart såg han skenet genom drönarens kamera på mobilskärm­en.

– Det blev snabba ryck, jag hann precis få upp drönaren och ta bilderna. En liten stund täckte det halva himlen, berättar han.

Det är inte första gången Jimmy Tiljander ser norrsken över Stockholm. Förra året syntes det också, men betydligt svagare, berättar han.

– Det finns en Facebookgr­upp som heter Norrsken där folk tipsar när det är bra förhålland­en. Sen är det bara att ha tålamod och att klä sig varmt, tipsar Jimmy Tiljander.

Orsakas av solstorm

Medan många stockholma­re överraskad­es av norrskenet var Hans Bengtsson på SMHI förberedd. Den geomagneti­ska stormen i solen var förutsagd, berättar han.

– Det är alltid solen som är boven i dramat. Det är hål i solen som gör att laddade partiklar strömmar ut. När de kolliderar med partiklar i jordens atmosfär efter några dygn ser vi det här geomag- netiska fenomenet, säger han.

Norrskenet är vanligast i de norra delarna av landet, vi som bor i de södra landsdelar­na får uppleva fenomenet mera sällan. Särskilt nu när solen är inne i en lugn period av sin elvaårscyk­el, förklarar Hans Bengtsson.

För att maxa chansen att få se norrskenet ska man helst befinna sig utanför stan, med en öppen horisont och dit så lite av stadens ljus som möjligt når. Och störst chans är det för norrortsbo­rna, som kan blicka norrut utan att ljuset från staden stör.

– Ljuset från staden gör att himlen blir för ljus. Och ofta syns norrskenet nära horisonten. I en storstad är det ofta hus i vägen, säger Hans Bengtsson.

 ?? FOTO: HENRIK DANIELSSON ?? MAGISKT. Tullingebo­n Henrik Danielsson fotade norrskenet från en vägkant i Salem.
FOTO: HENRIK DANIELSSON MAGISKT. Tullingebo­n Henrik Danielsson fotade norrskenet från en vägkant i Salem.
 ?? FOTO: MICHEL BERGQUIST ?? TULLINGE. Michel Bergqvist fångade det vackra norrskenet i Tullinge.
FOTO: MICHEL BERGQUIST TULLINGE. Michel Bergqvist fångade det vackra norrskenet i Tullinge.
 ?? FOTO: JIMMY L TILJANDER ?? NORRSKEN ÖVER STOCKHOLM. Det upplysta området är Kungens kurva.
FOTO: JIMMY L TILJANDER NORRSKEN ÖVER STOCKHOLM. Det upplysta området är Kungens kurva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden