Mitt i Botkyrka

Gåtan med bakterier i dricksvatt­net är löst

- Lisa Halldén

Det var en tvätt av vattentorn­et som orsakade bakteriern­a i vattnet i Tullingebe­rg i augusti. Det visar kommunens utredning.

Boende i Tullingber­g var rekommende­rade att koka sitt dricksvatt­en mellan 1 och 23 augusti, för att koliforma bakterier hade hittats i vattnet.

En utredning har gjorts och nu är det klart att det var när vattentorn­et i Tullinge tvättades i juli som bakte- rierna tros ha hamnat i vattnet.

Tornet tvättades utvändigt med en högtryckss­pruta och då rann smutsvatte­n in i reservoare­n och förorenade dricksvatt­net. Det var en upphandlad­e leverantör som gjorde rengöringe­n och Botkyrka kommun beklagar att deras riskbedömn­ing inte varit tillräckli­g.

Upptäcktes inte

– Vi upptäckte inte i förväg att luckan på toppen av vattentorn­et var otät och det var ett misstag, säger kom- munens VA-chef Linda Evjen, i ett pressmedde­lande.

Att Tullingsbe­rgsborna var tvungna att koka sitt dricksvatt­en så länge beror på det varma vädret. Dricksvatt­net var under de dagarna i augusti upp mot 20 grader varmt och det gynnade bakteriern­a.

– Bakteriern­a gynnades av den förhöjda temperatur­en och tillsamman­s med låg förbruknin­g, dröjde det innan vi fick bort dem helt, säger Linda Evjen i pressmedde­landet.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? TVÄTT. Det var en rengöring av vattentorn­et som orsakande smutsen i vattnet.
FOTO: ARKIVBILD TVÄTT. Det var en rengöring av vattentorn­et som orsakande smutsen i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden