Mitt i Botkyrka

Kvinnosats­ningen gav pris

- Lisa Halldén

Runt 68 miljoner kronor kommer Botkyrkaby­ggen investera för att göra uteplatser­na kring sina bostäder tryggare. – Det är satsningar som kommer göra skillnad, det är mycket pengar, säger Botkyrkaby­ggens vd.

Tanken med satsningen är att gårdarna runt bostäderna ska bli tryggare platser att vistas på. Hälften av pengarna kommer från Boverket, hälf- ten från Botkyrkaby­ggen själva och kommer satsas på att lyfta. Än så länge är det klart att det blir investerin­gar i Alby, Norsborg, Fittja, Storvreten och Tuna.

”Gör det tillsamman­s”

– Vi kommer göra det tillsamman­s med våra hyresgäste­r och vad det kommer innebära kommer variera från ställe till ställe. Men det handlar mycket om fina platser att umgås på och om lekplatser, säger Chris Österlund.

I onsdags fick hon ta emot ett pris från Sweden Green Building Award för sin hållbara stadsutvec­kling. Satsningen på utemiljöer var del av motivering­en till priset.

Tänker på miljön

I motivering­en lwyftes också Botkyrkaby­ggens investerin­g i förnybar energi och renovering­arna som inte leder till alltför höga hyreshöjni­ngar.

– Vi har bantat ner de traditione­lla stambyten till en nivå som är nödvändig för att fastighete­n ska leva vidare men som också på en nivå som hyresgäste­rna klara av. vi väljer en lägre upprustnin­gsnivå, säkrar huset för framtiden och gör möjligt för hyresgäste­r med liten plånbok att bo kvar, säger Chris Österlund.

Dessutom lyftes Botkyrkaby­ggens jämställdh­ets- och a r betsmarkna­dsprojekt Qvinna i Botkyrka, där långtidsar­betslösa kvinnor sköter städningen i husen och samtidigt kommer ut i arbetslive­t och får egen försörjnin­g.

 ?? FOTO: BOTKYRKABY­GGEN ?? PRISAD. ”Jag känner mig glad och hedrad”, säger Botkyrkaby­ggens vd Chris Österlund om sitt pris från Sweden Green Building Award.
FOTO: BOTKYRKABY­GGEN PRISAD. ”Jag känner mig glad och hedrad”, säger Botkyrkaby­ggens vd Chris Österlund om sitt pris från Sweden Green Building Award.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden