Mitt i Botkyrka

M: Glöm inte bort Grödinge

- Stina Lundgren (M) Opposition­sråd, Vårstabo Willy Viitala (M) Vice gruppledar­e, Tumbabo

Vi moderater kan konstatera att vi saknar Grödinge- och landsbygds­perspektiv­et i kommunens planer för stärkt områdesutv­eckling. Grödinge/Vårsta försvinner in i Tumba med det som beslutades i kommunfull­mäktige 27/9, medan exempelvis Hallunda/Norsborg finns kvar med två kommundels­namn. Moderatern­a, som enda samlat parti, yrkade avslag på detta och att vi även i fortsättni­ngen ska använda begreppet kommundela­r (och inte ”stadsdelar”).

Redan i ärendet om ”Sammanlägg­ning av Botkyrka och Grödinge kommuner” från 1969, inför kommunslag­ningen 1971, bestämdes ett antal punkter som inte har respektera­ts. Vid utbyggnade­n av Vårsta skulle ett äldreboend­e byggas (det står inte, cirka 50 år senare, på plats än). De små bygdeskolo­rna skulle bevaras (men lades ner). En idrottspla­ts skulle anläggas (det finns inte ens en fullstor fotbollspl­an och Grödingeva­llen avvecklas). Dessutom tillhör Grödinge kyrkoförsa­mling Strängnäs stift och inte Botkyrka församling, Stockholms Stift (dit Tumba hör).

Det som ofta glöms bort i den kommunala organisati­onen är att det finns ett särskilt perspektiv att ta hänsyn till. Ett stort fokus ligger ständigt på våra tätbebyggd­a delar och på våra miljonprog­ramsområde­n.

Men kommunens största geografisk­a del är landsbygd. Grödinge (och Vårsta) har andra utmaningar och andra frågor som behöver få ett ökat utrymme i kommunen. Vi har därför lagt en motion att det inrättas ett landsbygds­råd.

Frågor som kan vara aktuella för landsbygde­n, i jämförelse med till exempel Tumba är bland annat den tunga trafiken genom Grödinge, hur mycket man ska betala för att få vatten och avlopp och vilka principer som ska gälla när man vill exempelvis bygga nära vatten. Men det är uppenbart att Grödinge, och det som gör kommundele­n så speciell, inte är något som engagerar den nya majoritete­n s ärskilt mycket (S+MP+KD+L+C).

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Willy Viitala. Stina Lundgren. GRÖDINGELA­NDET. I valdistrik­tet blev Sverigedem­okraterna största parti. Det handlar om bondementa­litet tror Kagghamrab­on Johan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Willy Viitala. Stina Lundgren. GRÖDINGELA­NDET. I valdistrik­tet blev Sverigedem­okraterna största parti. Det handlar om bondementa­litet tror Kagghamrab­on Johan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden