Mitt i Botkyrka

Efter haveriet i Alby – nu ska hissarna renoveras

- Lisa Halldén

Genomgånge­n som följde efter att en man fastnat i en hiss i Alby centrum är nu slutförd. Nu ska sex hissar renoveras.

Det var den 1 oktober som ett larm kom om man hade suttit fast i en hiss i Alby centrum i tre dagar. Hissen tillhörde Botkyrkaby­ggen och fastighets­bolaget påbörjade en genomgång av alla hissar.

– Arbetet sattes igång veckan efter det att mannen påträffade­s i hissen. Eftersom vi har drygt 500 hissar har det tagit fram till nu att bli klar med genomgånge­n, säger Charlotta Lundström, pressansva­rig på Botkyrkaby­ggen.

Efter undersökni­ngen har arbete påbörjats i sex hissar. En i Norsborg, en i Fittja och fyra i Storvreten, varav två är avstängda medan arbetet pågår.

Arbetet med hissarna handlar inte om nödtelefon­er eller annat som är koppl at till händelsen i Alby centrum, menar Charlotta Lundström. Istället gäller det bland annat moderniser­ingar så att en röst berättar på vilket våningspla­n hissen befinner sig och ombyggnad som ska göra det lättare att rengöra ett ventilatio­nssystem.

Botkyrkaby­ggens första utredning visade att centrumets väktare inte har kontroller­at utrymmet vid något tillfälle under hela den helg som mannen satt fast i his- sen. Botkyrkaby­ggen har sedan dess haft möten med väktarna om när och var de ronderar.

– Sedan dess har det fungerat, vilket vi stämt av i täta uppföljnin­gar, säger Charlotta Lundström.

Det ska också installera­s så kallade blippar för att vaktbolage­t ska kunna registrera att de varit inne och kontroller­at samtliga utrymmen. Målet är att de ska vara i bruk om några veckor.

Mannen som fastnade i hissen var väldigt medtagen när han hittades efter tre dagar. En polisutred­ning om vållande av kroppsskad­a har påbörjats och förhör har hållits med målsägande. Nu inväntar polisen på direktiv från åklagaren.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA SJÖGREN ?? FAST. Mannen som fastnade i hissen fick föras till sjukhus när han hittades.
FOTO: ANNA SJÖGREN FAST. Mannen som fastnade i hissen fick föras till sjukhus när han hittades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden