Mitt i Botkyrka

Nu byggs saknade länken i Fittja

-

En ny cykelväg planeras att byggas i Fittja genom Alby ner mot Hallunda. När den är klar ska det gå cykelväg hela vägen från Flemingsbe­rg till Salem.

Cykelvägen som nu planeras börjar vid bron vid Botkyrkale­den och går söderut, ner mot Värdshusvä­gen och Post ängsvägen i Fittja och slutligen ner till vid trafikplat­s Hallunda. Cykelvägen kommer att på Huddingesi­dan ansluta mot Flemingsbe­rg och in mot Stockholm och på Botkyrkasi­dan mot Tumba via Hågelbyled­en och vidare till Salem.

– Det som ska byggas är cirka tre kilometer cykelväg. Det är en så kallad ”missing link”, och när det är på plats så kommer vi få ihop det hela med en schysst regionalst­andard, säger Sebastian Roverano, trafikplan­erare på Botkyrka kommun.

När cykelvägen kommer vara klar är ännu för tidigt att säga.

– Det är inte vi på kommunen som äger projektet utan det regionala cykelkansl­iet. Nu närmast väntar jag på deras slutgiltig­a rapport om vad som ska göras på sträckan, säger Sebastian Roverano.

150 kilometer – minst

Det regionala cykelkansl­iet presentera­de nyligen sin plan för cykelinfra­strukturen i länet. 150 kilometer cykelväg ska byggas över de kommande fem åren och år 2030 är planen att hela länet ska vara sammankopp­lat i ett cykelvägnä­t.

På l andstinget är man hoppfull att målet ska nås – och höjas.

– Med all säkerhet kommer det byggas mer än så under de kommande fem åren. Kommunerna har bara inte hunnit fatta beslut om allt än. Det är oerhört glädjande att se och ett gott tecken, säger Gustav Hemming (C), miljölands­tingsråd.

Hur Botkyrkas del av cykelvägar­na ska bekostas har Sebastian Roverano inget svar på än.

– Men kostnadsfö­rdelning i såna här projekt brukar vara 50 procent kommunala och 50 procent statliga pengar. Ibland kan en del av finansieri­ngen också komma från det regionala cykelkansl­iet, säger han.

 ?? FOTO: REGIONALA CYKELKANSL­IET ?? PLAN. Så här är det tänkt att den nya cykelvägen ska kopplas samman med tre regionala cykelstråk.
FOTO: REGIONALA CYKELKANSL­IET PLAN. Så här är det tänkt att den nya cykelvägen ska kopplas samman med tre regionala cykelstråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden