Mitt i Botkyrka

22-åring sköts till döds

- Henrik Lindstedt

I söndags kväll sköts 22-åriga Shayan Gaff till döds mitt i Segeltorp centrum. Polisen tror att det kan vara fel person som har skjutits. – Han var den ödmjukaste jag kände, den sista jag trodde skulle råka ut för det här, säger en barndomsvä­n. Samhället har förlorat en hjälte. Han var världens snällaste.

Söndagen den 21 oktober åker 22-åriga Shayan Gaff till Segeltorp centrum för att träffa sin kusin Dia. De skulle som vanligt till Sultan för att röka vattenpipa.

– Han var som alltid under hela kvällen – glad, skrattade och berättade sina historier med den inlevelse han alltid hade. Även fast jag inte tyckte det han berättade var kul så skrattade jag med för jag såg hur glad han blev. Allting var som vanligt. Jag, Shayan och en vattenpipa, säger Dia.

När de lämnar restaurang­en vid 22.45 börjar någon skjuta. Dia söker skydd bakom en husvägg och räknar till tio skott. Shayan faller ihop på marken och den misstänkta gärningsma­nnen ses lämna platsen på en moped eller motorcykel.

Shayan Gaff körs med ambulans till sjukhus, men hans liv går inte att rädda.

Inte känd hos polisen

Tillvägagå­ngssättet liknar andra dödsskjutn­ingar. Men Shayan är inte känd hos polisen sen tidigare.

– Mycket tyder på att det är fel person som har blivit mördad. Han förekom inte i kriminella miljöer och är inte känd hos polisen sen tidigare. Han tillhör en helt vanlig familj, säger kriminalko­mmissarie Fredrik Gårdare.

Många Segeltorps­bor hörde skotten som avlossades 22.44 på söndagskvä­llen. Vittnen såg också minst en misstänkt gärningsma­n åka från platsen på en moped.

Letar efter vittnen

Polisen har valt att gå ut med informatio­nen för att få in fler vittnesmål från området.

– Vi vill komma i kontakt med de som har sett någonting i området innan eller under skjutninge­n, men också de som kan ha sett flykten från Segeltorp. Det var en kall kväll så det kan inte varit många mopeder och motorcykla­r ute. Vi är intressera­de av iakttagels­er från områden runt omkring, det kan vara flera kilometer bort, till ex- empel i Skärholmen, Vårby gård eller norra Botkyrka.

På onsdag eftermidda­g hade polisen ännu inte gripit någon.

Tidigare skjutning

I början av 2017 var flera Segeltorps­bor i 20- årsåldern inblandade i skjutninga­r i Segeltorp och Skärholmen. Det slutade med att en av dem sköts till döds och två dömdes till fängelse för medhjälp till grovt vållande till annans död och medhjälp till grovt vållande till kroppsskad­a.

Utredaren Nils Martling:

– Jag känner till de händelser du pratar om, men det är alldeles för tidigt att spekulera om det finns en koppling mellan de händelsern­a och den här skjutninge­n.

Sörjande vänner

”Vi ses på andra sidan bram! Vi är bara sena som vanligt”, står det på en handskrive­n skylt som är omgiven av bilder av Shayan och ett täcke av röda och vita rosor.

På eftermidda­gen dagen efter skjutninge­n har runt 30 av hans nära och kära samlats på platsen för att minnas och sörja.

En man som precis har kommit dit kramar om sina vänner hårt och länge samtidigt som han skakar på huvudet. Runt om dem står många helt stilla och stirrar rakt fram med tom blick. Vännerna har svårt att förstå hur det här kunde hända just honom.

– Samhället har förlorat en hjälte. Han var världens snällaste. Ofta när sådant här händer handlar det om personer i kriminella kretsar, men det här handlar inte om det, säger en vän som har känt honom hela livet.

En annan av hans barndomsvä­nner säger att han hade ett hjärta av guld.

– Han var den ödmjukaste jag kände, den sista jag trodde skulle råka ut för det här, säger hon.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SÖRJER. 22-åringens vänner hade svårt att förstå varför just han blivit skjuten.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SÖRJER. 22-åringens vänner hade svårt att förstå varför just han blivit skjuten.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PLATSEN. Det var strax intill Långsjösko­lan som den 22-årige mannen sköts.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PLATSEN. Det var strax intill Långsjösko­lan som den 22-årige mannen sköts.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? AVSKED. Runt 30 personer hade samlats för att ta farväl.
FOTO: CLAUDIO BRITOS AVSKED. Runt 30 personer hade samlats för att ta farväl.
 ??  ?? Shayan Gaff.
Shayan Gaff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden