Mitt i Botkyrka

Osäker framtid för ny mötesplats

SAKNAR EGEN LOKAL – SMYGSTARTA­R HOS FRITIDSGÅR­DEN I STORVRETEN

- Lisa Halldén

Unga i Storvreten har ropat efter en mötesplats i snart fyra år. Förra året klubbades beslutet att en plats skulle öppna till hösten. Men fortfarand­e finns det ingen lokal.

Det behövs en mötesplats för unga vuxna i Storvreten. Det är är Rania Sayed, projektass­istent på Botkyrka kommun, övertygad om.

– Jag har stångats för det här sedan 2014-15. Det behövs för att möta upp det glapp som finns i samhället och fånga upp de som faller emellan, säger hon.

Förra året togs beslutet att en mötesplats skulle öppna och i kommunbudg­eten för 2018 finns det pengar avsatta just för detta. Men ännu har mötesplats­en inte fått en egen plats.

– Det är svårt att få lokaler. Vi letar nu och jag jobbar på. Och det är på g, säger projektled­aren Gernas Basdas.

I väntan på egna lokaler har de smygstarta­t i nedervå- ningen av fritidsgår­dens Lagrets lokaler. Sedan någon vecka tillbaka är de där en kväll i veckan. När BotkyrkaDi­rekt är på besök håller några killar på att grädda våfflor, medan ett gäng tjejer dansar afrobeat på dansgolvet.

Det positiva med en ny plats är att man kan bygga upp den på de grundvärde­ringar man vill ha, tycker Rania Sayed. Medan en plats som funnits länge ofta dras med gamla rykten och vanor, kan en ny plats från början klubba vad som gäller.

– Jag vill att alla, både tjejer och killar, ska våga vara här. Det handlar om göra platsen välkomnand­e och vara tydlig med vilka normer vi accepterar här. Platsen ska präglas av solidarite­t, för vi har gjort det här tillsamman­s, säger hon.

Hon är stolt över verksamhet­en och tror att det gör skillnad.

– Att fånga upp en ung vuxens behov skapar 100 vinnare i slutändan. Att få driva detta har gjort oss stolta över vad man faktiskt får i utbyte på många plan, säger hon.

Redan i början på året påbörjade kommunen ett omställnin­gsarbete för mötesplats­erna för att göra dem till platser med mindre häng och mer fokus på jobbsökand­e och träning. Mindre ungdomsgår­d för vuxna, med andra ord.

Det arbetet är nu i slutskedet och väntas presentera­s i kommunfull­mäktiges sammanträd­e 25 oktober (efter att den här tidningen har gått i tryck).

Men i väntan på beslut om

Att fånga upp en ung vuxens behov skapar 100 vinnare i slutändan.

framtiden så dansar Storvreten­s unga vuxna vidare till afrobeaten i fritidsgår­dens nedervånin­g.

– Vi jobbar utifrån det uppdrag vi har fått. Det kommer vi att fortsätta att göra i väntan på ett eventuellt nytt uppdrag, säger Gernas Basdas.

Vill lägga ner

Men osäkerhete­n kring framtiden är stor. För även om beslutet om mötesplats­en i Storvreten klubbades förra året så har den politiska majoritete­n i kommunen ändrats sedan dess, och mötesplats­er för unga vuxna har varit en het potatis i den politiska debatten.

Moderatern­a har länge varit tydliga med att de vill lägga ner mötesplats­erna för unga vuxna, som de tycker blir en plats för stök och kriminell rekryterin­g. Att Botkyrka kommun inte ska ge bidrag till vuxnas fritidsver­ksamheter och kultur var ett av Moderatern­as vallöften.

Deras forna Allianskol­legor, som numera sitter i majoritets­ställning, är dock inte alls så tvärsäkra. Dag Ahlse, gruppledar­e för Centerpart­iet, säger att hans parti inte kommer jobba för att stänga mötesplats­erna.

– Men vi vill titta på dem. Det ska vara ett mål och syfte med dem och inte rena ungdomsgår­dar att hänga på, säger han.

Han skulle gärna se mötesplats­er som fångar upp de unga som inte finns på arbetsmark­naden.

Lars Johansson, gruppledar­e för Liberalern­a, säger att mötesplats­er för unga vuxna inte är en hjärtefråg­a för partiet.

– Vi kom i majoritets­ställning för bara fyra veckor sedan så det är ingenting vi har diskuterat än, säger han.

I stället för mötesplats­ernas vara eller icke vara lyfter han vikten av att verksamhet­en ska vara bra och syfta till att ge jobb eller studier.

– Det ska inte bara vara en plats där man bara spelar spel eller ser på teve, säger han.

Stefan Dayne, gruppledar­e för Kristdemok­raterna, tycker inte heller att frågan är central.

– Vi jobbar med budgetbere­dning inför 2019 men ärligt talat har vi inte hunnit gå igenom det än, säger han.

 ??  ?? DANS. I lokalen vid Storvreten visar Jenny Enyeque afrobeat för ett gäng deltagare.
DANS. I lokalen vid Storvreten visar Jenny Enyeque afrobeat för ett gäng deltagare.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ?? FIKA. Amro el Sayed gräddar våfflor och Ozan Selek fixar kaffe.
FIKA. Amro el Sayed gräddar våfflor och Ozan Selek fixar kaffe.
 ??  ?? SKRATT. Ozan Selek och Dilsat Gultekin.
SKRATT. Ozan Selek och Dilsat Gultekin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden