Mitt i Botkyrka

Barn fick bo hos kriminell

Jourhemspl­acering upphävdes först när värden dömts till fängelse

- Lisa Halldén

Två barn placerades i ett jourhem i Botkyrka där personen som haft ansvar för barnen var aktiv kriminell. Nu lex Sarah-anmäls socialtjän­sten.

Det var 2015 som socialtjän­stkontoret i Tullinge placerade två barn i ett jourhem i Botkyrka där personen i hemmet var kriminell.

Jourhemsvä­rden hade en omfattande brottslig bakgrund och begick brott under tiden barnen bodde där. Först när personen dömts till fängelse fick barnen flytta från hemmet.

De två barnen var ensamkomma­nde flyktingba­rn som kom till Botkyrka under 2015.

– I den stora flyktingvå­gen då var det tyvärr tak över huvudet som gällde, säger Marie Lundqvist, förvaltnin­gschef för socialtjän­sten.

Jourhemmet var inköpt av kommunen och företaget som skötte placeringe­n hade inte gjort tillräckli­g kontroll av hemmet. Bland annat hade inget utdrag gjorts ur brottsregi­ster från polisen.

– I den stora flyktingvå­gen kom det en del företag som inte var riktigt lika seriösa som andra. Men det är kom- munens skyldighet att följa upp dessa kontroller och det missade vi, säger Marie Lundqvist.

Nu har socialtjän­sten gjort en lex Sarah-anmälan jobbar socialtjän­sten för att säkerställ­a att något sådant inte händer igen.

– Det är väldigt allvarligt, det är därför vi har gjort en lex Sarah-anmälan. Nu jobbar vi hårt med rutinerna inom familjehem­svården för att se till har man inte missar att följa upp en sådan sak, säger hon.

Har en tidigare anmälan

Botkyrka kommun har även lex Sarah- anmält en händelse som skedde 2017. Den anmälan gäller att en extern handledare har haft hand om ett ärende utan att ett avtal eller uppdrag formulerat­s, eller ett sekretessa­vtal upprättas. Enligt anmälan agerade handläggar­en utan socialtjän­stens kontroll vilket ledde till stora brister i förtroende­t för socialtjän­sten.

– Ibland kan belastning­en bli så hög så vi tvingas ta in tillfällig­a handläggar­e på konsultbas­is. Deras arbete ska följas upp på samma sätt som alla andra, men när det gäller den här personen så gjordes inte det, säger Marie Lundqvist.

Socialtjän­sten i Botkyrka har nu påbörjat ett arbete att kartlägga alla jourhem som inte blivit grundligt utredda för att se att alla jourhem är lagliga.

Dessutom har en omorganise­ring påbörjats för att klargöra vem som ansvarar för externa handläggar­e.

I den stora flyktingvå­gen kom det en del företag som inte var riktigt lika seriösa som andra.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HAR LEX SARAH-ANMÄLTS. Socialtjän­sten i Botkyrka har nu påbörjat ett arbete för att se att alla jourhem är lagliga.
FOTO: MOSTPHOTOS HAR LEX SARAH-ANMÄLTS. Socialtjän­sten i Botkyrka har nu påbörjat ett arbete för att se att alla jourhem är lagliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden