Mitt i Botkyrka

Botkyrkas gymnasier växer med 700 platser

POPULÄRA UTBILDNING­AR VÄXANDE ÅRSKULLAR NY IDROTTSHAL­L

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Botkyrkas gymnasiesk­olor hör till länets mest sökta. Nu ska tre av kommunens skolor utökas med sammanlagt 700 platser – till en kostnad av en halv miljard.

Kommunen ska satsa nära 500 miljoner kronor på att skapa 700 nya gymnasiepl­atser till 2025. En av orsakerna: Det går bättre för de Botkyrkaun­gdomar som stannar kvar och går gymnasiet i hemkommune­n. BOTKYRKA

År 2025 kommer 20 000 fler ungdomar att gå i något av länets gymnasiesk­olor jämfört med i dag, enligt befolkning­sprognoser. Behovet av gymnasiepl­atser är alltså stort. Två av Botkyrkas gymnasier ligger högt i listan över länets mest sökta, Tumba gymnasium är fjärde mest sökta bland de kommunala, Tullinge hamnar på tolfte plats. Om dagens söktryck håller i sig räknar Botkyrka med att det kommer att behövas 700 nya platser här om sju år. – Vi vill inte att gymnasieel­ever ska börja söka sig någon annanstans, vi vill vara en aktiv spelare och visa att Botkyrka håller en hög profil som skolkommun, säger Bo Karlsson, tillförord­nad gymnasiech­ef på Botkyrka kommun.

Bättre för de som stannar

En annan anledning till att satsa på fler platser här är att det visat sig att det går bättre för Botkyrkaun­gdomar som går i kommunens gymnasier än för dem som lämnar. – De tar gymnasieex­amen i större utsträckni­ng än om de går hos andra huvudmän. Jag tror att vi är bra på utbildning och att vi är bra på att Vi vill inte att gymnasieel­ever ska börja söka sig någon annanstans. möta ungdomar som det inte går spikrakt för genom skolgången, som till exempel inte har studiestöd hemma, säger Bo Karlsson.

Tullinge får ny idrottshal­l

Tullinge gymnasium, som redan idag är trångt, står för den allra största utbyggnade­n. Skolan får ytterligar­e 400 platser jämfört med dagens 700. Dessutom ska en helt ny idrottshal­l byggas på området. Tumba får 100 nya platser jämfört med dagens cirka 1200 och Skyttbrink byggs ut med 200 platser jämfört med de 200 skolan har idag. Totalt kommer utbyggnade­n att kosta kommunen nära 500 miljoner kronor. Den kommer att stärka kommunens attraktivi­tet och varumärke, menar Bo Karlsson. – Att visa att vi satsar på utbildning är viktigt för de potentiell­a verksamhet­er som vill etablera sig här och för dem som funderar på att flytta hit.

St Botvids byggs inte ut

St Botvids är den enda skola som inte byggs ut. Här är söktrycket mycket lägre än på de andra skolorna. Elevunderl­aget väntas också minska i takt med att nyanlända ungdomar på språkintro­duktion blir allt färre. Utbyggnade­n gäller framför allt de högskolefö­rberedande programmen. Men det finns planer på att ta fram nya program. – Ja, framför allt på St Botvids. Just nu är det för tidigt att berätta om, men det förs diskussion­er.

 ??  ??
 ?? FOTO: REBECKA UHLIN ?? HANTVERK. På Skyttbrink­s gymnasium i Skyttbrink­s industriom­råde har man yrkesförbe­redande program.
FOTO: REBECKA UHLIN HANTVERK. På Skyttbrink­s gymnasium i Skyttbrink­s industriom­råde har man yrkesförbe­redande program.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden