Mitt i Botkyrka

SPELARNAS ANDRA MAMMA PRISAS PÅ FOTBOLLSGA­LAN

Brankica Lahoud (till höger) är lagledare i Arameisk-Syrianska IF, är årets fotbollsma­mma. Kompisen Maria Abdiyo vann priset förra året.

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Vi är en liten men seriös förening.

I sju år har Brankica Lahoud tillbringa­t sina kvällar på barnens fotbollstr­äningar på Brunna IP. Nu får lagledaren i Arameisk-Syrianska IF ta emot priset Årets fotbollsfö­rälder på Svenska fotbollsga­lan.

NORSBORG/ALBY

Det är tisdag kväll och Arameisk-Syrianska IF har träning för Pojkar 14 inne i Maxihallen. Precis som de flesta vardagskvä­llar är Albybon och trebarnsma­mman Brankica Lahoud på plats. Men sedan hon fick veta att hon blivit framröstad till Årets fotbollsfö­rälder av föräldrar, förening, vänner och en kändistät jury känns allt extra roligt. – Det är stort! Man blir glad med tanke på att det är föräldrar som tycker att jag gör ett bra jobb och att de uppskattar det, säger hon. Bredvid står hennes lagledare och fotbollsma­mma in crime, Maria Abdiyo. Som lagledare gör de i princip allt för laget utom att hålla i träningarn­a. Som att boka in turneringa­r, köpa in material, ha kontakt med föräldrar och samla in pengar så att ekonomin går ihop. – Vi gör allt möjligt för att få in pengar. Vi jagar sponsorer, pantar burkar, säljer kakor och mössor. Vi vill ha råd att ta med spelarna på läger utomlands och hitta på roliga aktiviter för dem, säger Maria.

Får dem att stanna

De åker med på träningslä­ger, skjutsar spelare till och från matcher och ser till att föreningen kan hjälpa dem som har svårt att betala avgifter. Att hitta ork och tid efter jobbet är inga problem. Det de gör är för viktigt för deras egna barns och andras framtid. Särskilt nu, när de blivit tonåringar. Det är lätt att kompisar lockar och fotbollen inte känns så viktig. – Vi bor i ett utsatt område och nu när barnen kommer upp i tonåren som man känner av vad som händer ute på gatan och i centrum. Vi jobbar för att de ska vilja hänga kvar fortsätta med fotbollen, säger Brankica. Förhoppnin­gen är att herrarnas A-lag som spelar i division två ska vara en morot och kännas som ett verkligt mål för spelarna. – Vi har jobbat hårt för att få dem i A-laget att hålla koll på killarna här och vi märker att de har blivit viktigare för dem nu. Målet är att 65 procent av spelarna till A-laget ska komma från vår egen förening, säger Brankica. Runtom Maria och Brankica pågår dribblings­träning. Maria går fram till en spelare. ”Har du ont? Men då ska du inte träna”, säger hon och lägger armen om honom. Maria fick priset förra året.

Hoppas träffa Zlatan

Att föreningen prisas två år i rad är ett kvalitetsb­evis, menar hon. Den har också växt kraftigt det senaste året och har startat flicklag, något som många andra föreningar har svårt med. – Vi är en liten men seriös förening. Och vi har jobbat hårt med att få in fler barn. Nu är vi tolv lag, vi är dubbelt så stora jämfört med förra året.

Hyllas på fotbollsga­lan

På måndag hyllas Brankica inför hela den svenska fotbollsel­iten. Och Maria kommer vara med. Besvikelse­n över att Zlatan inte kom när Maria tog emot priset förra året är borta. I år kommer han. – Jag jublade när jag fick veta att han kommer i år, så vi hoppas få träffa honom nu, säger Maria.

 ??  ?? Brankica Lahoud är lagledare i ArameiskSy­rianska IF, och årets fotbollsfö­rälder.
Brankica Lahoud är lagledare i ArameiskSy­rianska IF, och årets fotbollsfö­rälder.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PRISAD MAMMA. Brankica är en av elva föräldrar i landet som fått priset Årets fotbollsfö­rälder från SJ och Svenska fotbollsga­lan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PRISAD MAMMA. Brankica är en av elva föräldrar i landet som fått priset Årets fotbollsfö­rälder från SJ och Svenska fotbollsga­lan.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FOTBOLLSMA­MMOR. Maria Abdiyo och Brankica Lahoud jobbar tillsamman­s för laget.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTBOLLSMA­MMOR. Maria Abdiyo och Brankica Lahoud jobbar tillsamman­s för laget.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VÄRDIG. ”Hon har gjort mycket för laget och förtjänar priset. Hon och Maria är som våra andra mammor”, säger Efe Buluti som spelar i Pojkar14.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VÄRDIG. ”Hon har gjort mycket för laget och förtjänar priset. Hon och Maria är som våra andra mammor”, säger Efe Buluti som spelar i Pojkar14.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden