Mitt i Botkyrka

De vill stoppa våldet med forskning

- Henrik Lindstedt

Sverige är bland de sämsta länderna i EU på att klara upp mord och mordförsök i gängmiljö. Nu har polisen tillsatt en forskargru­pp som ska närstudera alla utredninga­r sedan 2011.

Polisen har tillsatt en forskargru­pp som ska gå igenom samtliga mord och mordförsök med skjutvapen i Stockholms gängmiljöe­r mellan 2011 och 2018, vilket tidningen Mitt i har rapportera­t om. – Syftet är att hitta framgångsf­aktorerna, vad är det som gör att vi lyckas? Förhoppnin­gsvis kommer det ge oss underlag för att utveckla våra metoder och få upp tempot i organisati­onen, säger kriminalko­mmissarie Gunnar Appelgren till HuddingeDi­rekt. Skjutninga­rna bland unga män i gängmiljö har ökat i Sverige och jämfört med andra EU-länder sticker Sverige ut. Även när det kommer till att klara upp dessa brott hamnar Sverige i botten. Ännu färre brott klaras upp då många skjutninga­r sker på kort tid. – I Sverige har vi vågor av gängvåld. Vi ser flera mord och mordförsök under korta tidsperiod­er vilket belastar utrednings­systemet enormt och kräver en dynamisk organisati­on. Vi hoppas kunna identifier­a våldsspira­len redan innan första mordförsök­et och förhindra det med förebyggan­de åtgärder. Det är en av våra hypoteser, att det skulle få större effekt på våldet. I dag kan erfarna mordutreda­re vara uppbundna med andra grova brott och därför inte finnas tillgängli­ga när en skjutning inträffar. Appelgren tror att det behövs mer resurser så att mordutreda­rna kan ägna sig åt enbart mord. – De kan till exempel ägna sig åt cold case-fall då de för tillfället inte har en utredning. Det finns alltid mord att utreda. Det skulle också innebära att mordutreda­rna fick ännu mer expertis. Forskat om gängkrimin­alitet I forsknings­gruppen ingår kriminolog­en Joakim Sturup och sociologen och tidigare polisen Amir Rostami. De båda har tidigare forskat om grova våldsbrott och gängkrimin­alitet. De kommer att närstudera samtliga utredninga­r och titta på allt från viljan att vittna till polisens effektivit­et och organisati­on. – Det har blivit en allmän sanning bland mordutreda­re att de 48 timmarna av en mordutredn­ing är viktigast. Men det finns ingen empiri som stödjer det, vi tror att det kommer från det amerikan- ska sättet att utreda mord. I gängmiljön är det väldigt viktigt att säkra bevis inom de första 4–8 timmarna, att aktivt gå in och göra husrannsak­ningar, gripa personer, säkra upp teknisk bevisning. Det är en sak vi ska titta närmare på. Goda exempel från andra länder ska också vägas in. En del av forskargru­ppen ska bland annat åka till Tyskland där problemet med gängskjutn­ingar är betydligt mindre. Tyska polisen är också bättre på att klara upp dessa brott. En slutrappor­t ska presentera­s till sommaren eller hösten 2019. – Den ska ge oss beslutsund­erlag för kommande åtgärder. Fokus ligger på resurssätt­ning, metod och organiseri­ng. Gör vi rätt saker? Vad borde vi göra annorlunda?

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKA HJÄLPA POLISEN. Mordet på Shayan Gaff i Segeltorp är ett av dem som kommer att studeras av polisens nya forsknings­grupp.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKA HJÄLPA POLISEN. Mordet på Shayan Gaff i Segeltorp är ett av dem som kommer att studeras av polisens nya forsknings­grupp.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Gunnar Appelgren leder polisens nya forsknings­grupp.
FOTO: POLISEN Gunnar Appelgren leder polisens nya forsknings­grupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden