Mitt i Botkyrka

Nu blir Tumbas doktorsvil­la center mot kriminalit­et

Efter årsskiftet öppnar det våldspreve­ntiva centret i den gamla doktorsvil­lan i Tumba – där kommun och polis tillsamman­s ska ta ett helhetsgre­pp mot våld och kriminalit­et.

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Om vi kan stärka och skydda barn från våld minskar vi risken för våld längre fram.

I slutet av 1800-talet togs sjuka emot i den gamla doktorsvil­lan i Tumba. I början av nästa år blir den centrum för det vålds- och brottsbekä­mpande arbetet i Botkyrka, när det nystartade våldspreve­ntiva centret flyttar in. – Det är en del i att växla upp vårt våldsföreb­yggande arbete ytterligar­e, säger Pernilla Vera Jr, säkerhetsc­hef på kommunen. Ett stenkast från polishuset ska polis och kommun att villan fungera som en ”samarbetsy­ta” där de kan jobba tillsamman­s. Centret ska bli en självklar plats att vända sig till för alla som jobbar med våldsföreb­yggande frågor i Botkyrka, menar Erik Åkerlund, polisområd­eschef. – Med centret blir det tydligt för alla att det är hit man vänder sig för att få hjälp att lyckas bryta våldet, säger han. Tanken är att överlappa ett glapp som funnits mellan myndighete­rna och bli bättre på att till exempel hantera fall där unga utsätts för eller utsätter andra för våld. – Vi har olika uppdrag, men om vi inte har en stor kunskap om varandras arbete så blir det lätt att vi bollar ärenden mellan oss. Nu blir det lättare att lägga ner det på bordet och titta på det tillsamman­s, säger Erik Åkerlund. Ett viktigt steg i arbetet enligt Pernilla Vera Jr är också att utveckla en avhopparve­rksamhet för dem som vill bryta med sitt kriminella liv.

Specialpol­iser mot våld

Våld i nära relationer ingår i arbetet som centret är bas för. Botkyrkapo­lisen har fått förstärkni­ng med två grupper där en del av poliserna är specialise­rade på brott i nära relationer. Att barn inte utsätts för eller blir vittnen till våld i hemmet är också en av nycklarna till att stoppa rekryterin­gen till gängkrimin­aliteten, enligt Erik Åkerlund. – När vi arbetar med individer i den organisera­de kriminalit­eten ser vi att våldet ofta finns närvarande i familjen eller den direkta omgivninge­n. Om vi kan stärka och skydda barn från våld minskar vi risken för våld längre fram.

Skolorna viktiga

Han understryk­er att det viktigaste våldsföreb­yggande arbetet sker i skolorna, genom MVP, ett ledarskaps­program där unga samarbetar med polis och kommun och blir förebilder inom antivåld. De ungdomar som vill fortsätta engagera sig ska också få tillgång till centret. – Vi har utbildat 100 ungdomar och många av dem vill fortsätta att jobba mot våld i sina områden. De ska kunna använda sig av platsen, säger Pernilla Vera Jr.

 ??  ??
 ??  ?? DOKTORSVIL­LAN. Här ska det våldspreve­ntiva centret öppna. Erik Åkerlund.
DOKTORSVIL­LAN. Här ska det våldspreve­ntiva centret öppna. Erik Åkerlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden