Mitt i Botkyrka

Här kan Botkyrka få nytt naturreser­vat

MÄLARSKOGE­N. Men Moderatern­a vill stoppa fler reservat.

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Kommunen ska utreda om ett område längs Mälarstran­den i norra Botkyrka ska bli naturreser­vat. – När vi har många utveckling­splaner är det viktigt att skydda naturen för våra medborgare, säger Myrna Persson (MP).

Området som kan bli ett skyddat naturreser­vat är en yta som sträcker sig från Slagsta i öster, längs Mälarstran­den, och ut till Norsborgs spets. – Det finns höga naturvärde­n här och är ett viktigt rekreation­sområde för människor. När vi bygger tätt och har mycket utveckling­splaner så är det viktigt att skydda de områdena så att våra medborgare får ta del av det, säger Myrna Persson, ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden. Enligt henne man hittat arter med viktiga biologiska värden i området. Förslaget presentera­des i den nya mittenkoal­itionens budget förrförra veckan. Nu ska tjänstemän­nen utreda möjlighete­n att inrätta ett naturreser­vat på marken, som ägs av kommunen. Enligt Myrna Persson kan en sådan utredning ta cirka två år. Om området blir ett naturreser­vat så är det tänkt att döpas till Mälarskoge­n. Har ni några planer på att inrätta fler naturreser­vat? – Ja, men de kommer att presentera­s längre fram. Det här är först ut, säger Myrna Persson (MP).

”Hindrar utveckling­en”

Moderatern­a är dock skeptiska till förslaget och tycker att det lägger krokben för kom- munens utveckling, bland annat möjlighete­n att skapa sjönära, attraktiva bostadsomr­åden. – Vi moderater behöver se ett skarpt förslag kring inrättande av ett naturreser­vat i Norra Norsborg innan vi kan slutligt säga ja eller nej. Men – vår grundhålln­ing är att vi inte ska inrätta fler naturreser­vat i kommunen, samt att vi vill skapa fler områden för sjönära boenden. Ett inrättande av ett naturreser­vat i det området skulle kunna innebära ett hinder för den ambitionen, säger Willy Viitala, vice ordförande i Moderatern­a i Botkyrka.

Det [är] viktigt att skydda de områdena så att våra medborgare får ta del av det.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJELL LANDÅS/PRESSBILD ?? REKREATION. ”När vi bygger tätt och har mycket utveckling­splaner så är det viktigt att skydda de områdena så att våra medborgare får ta del av det”, säger Myrna Persson (MP).
FOTO: KJELL LANDÅS/PRESSBILD REKREATION. ”När vi bygger tätt och har mycket utveckling­splaner så är det viktigt att skydda de områdena så att våra medborgare får ta del av det”, säger Myrna Persson (MP).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden