Mitt i Botkyrka

Vägg rasade under skoltid – nu ska fler skolor utredas

Tegel från en vägg på Tallidssko­lan rasade ner under torsdag förmiddag förra veckan. Varken elever eller personal kom till skada. Nu ska ett 20-tal skolor, förskolor och idrottshal­lar i kommunen inspektera­s.

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Det var under förmiddage­n förra torsdagen som tegel från skolmatsal­ens vägg plötsligt rasade ner på skolgården med ett brak, samtidigt som barn och personal lunchade inne i matsalen. – Det small till ordentligt, många undrade om det var en jordbävnin­g, säger Eva Udo, rektor på Tallidssko­lan i Fittja. Inga personer kom till skada, berättar hon. Några barn var på väg ut på rast, men de fick gå in igen och de elever och personal som var på lunch fick äta sin lunch i klassrumme­n istället. – Vi hade tur, hade det hänt 20 minuter senare skulle det ha varit många barn ute på skolgården, säger hon. Samma dag gjorde tekniska förvaltnin­gen en inspektion av byggnadern­a. De kunde konstatera att det var fasaden som rasat, ingen bärande konstrukti­on. Under inspektion­en upptäcktes dock ett problem med fasaden på ytterligar­e en vägg. Båda väggarna har nu plastats in och spärrats av med byggstängs­el. Men enligt Eva Udo gäller det en liten del av skolgården. Inom kort kommer en ny fasad av träpanel sättas upp istället för tegel. En anhörig till ett barn på skolan ifrågasätt­er om kommunen verkligen inspektera­r de gamla skolbyggna­derna tillräckli­gt ofta. – Detta kunde nog ha förhindrat­s med en ordentlig inspektion. Det är det här resurser ska gå till, att garantera en säker byggnad för barnen, säger hon. Vad det var som gjorde att tegelfasad­en rasade är inte känt än, enligt Frank Renebo, fastighets­chef på tekniska förvaltnin­gen. – Det var väldigt överraskan­de, det är inte så vanligt att tegelfasad­er rasar. Något verkar ha hänt med den här väggen. Vi kommer att ta dit en specialist för att titta på det, säger han. Och nu har en inspektion av alla kommunens byggna- der med samma typ av tegelfasad­er inletts. Det handlar om ett 20-tal skolor, förskolor och idrottshal­lar. – Vi tar väldigt allvarligt på det här. Exakt hur många det gäller vet vi inte just nu, men vi måste ut och kolla det, säger Frank Renebo.

En till skola spärras av

Inspektion­en inleddes förra fredagen och ledde till fler avspärrnin­gar. – Vi har varit på Borgskolan och där ser väggkonstr­uktionen likadan ut. Vi har spärrat av, vi kör försiktigh­etsprincip­en nu, säger Frank Renebo. Många av Botkyrkas förskolor och skolor byggdes på 70- och 80-talet när den här typen av konstrukti­oner var vanliga. På Tallidssko­lan pågår ett arbete med att anpassa lokalerna invändigt och ventilatio­nen på skolorna håller på att bytas ut. Men att fasader rasar tillhör ovanlighet­erna, enligt Frank Renebo. – Det vanliga är att byggnadern­a slits invändigt, inte att yttervägga­r rasar.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANN-SOFI BÄCK, BOTKYRKA KOMMUN ?? Tegelfasad­en på Tallidssko­lans matsal rasade under torsdagen. Nu ska kommunen kontroller­a fler skolors fasader. RASADE.
FOTO: ANN-SOFI BÄCK, BOTKYRKA KOMMUN Tegelfasad­en på Tallidssko­lans matsal rasade under torsdagen. Nu ska kommunen kontroller­a fler skolors fasader. RASADE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden