Mitt i Botkyrka

Albybor ger perspektiv på röstköpssk­andalen

I början av september sände SVT:s Uppdrag Granskning ett program om att Albymoskén erbjudit Moderatern­a röster mot ett moskébyggl­ov. Nu vill Botkyrkas rösters ungdomsred­aktion nyansera bilden i ett eget reportage.

- Anna Sjögren anna.sjogren@direktpres­s.se

Vi kan inte bevisa vem som har rätt eller fel, men vi ger fler perspektiv. Sen får folk bestämma själva vilken version de vill tro på.

Nyheten om att representa­nter för Albymoskén haft möten med Moderatern­a i Botkyrka där man erbjudit partiet röster i utbyte mot ett löfte om ett bygglov för en moské slår ned som en bomb två dagar innan valet. MP-politikern Ali Khalil, som hjälpte till att ordna mötet, säger på en inspelning att moskébesök­arna är lyhörda för imamen och att M kan få tusentals röster om man går moskén till mötes. – Vi tyckte att det var en del som var oklart med reportaget och att man inte fick höra allas perspektiv lika mycket. Vi vill förstå vad som hänt utan att skapa drev, säger Ali Ahmed.

”Finns mer att berätta”

Han och Aisha Rahman på Botkyrkas röster reagerade på reportaget och det medieuppbå­d som följde och ville veta mer om vad det var som hänt. Det blev reportaget Uppdrag Nyansering - Valskandal eller medieskand­al i Botkyrka. – Vi tycker att det finns mer att berätta. Ali Khalil har sagt saker som ska ifrågasätt­as men vi tycker han ska få chans att svara. I Uppdrag Granskning fick han två minuter av en timme och tio minuter, säger Aisha Rahman. De tycker att Uppdrag Granskning borde ha gett mer utrymme för Khalil och moskén att förklara sig och intervjuar honom och Taofik Djeridi, moskéns ordförande. Khali säger att M kontaktade honom i maj för att prata om frågor där partierna kunde närma sig varann. I samband med det ville han att M, som i motsats till MP är kritiska till kommunalt föreningss­töd, skulle besöka moskén och andra lokala föreningar för att förstå deras verksamhet­er. – Moderatern­a frågade vad de kunde tjäna på att gå dit sa jag ”gå dit, det finns potentiell­a röster där”, förklarar Khalil, som säger att han uttryckte sig slarvigt när det verkade som att han lovade dem tusentals röster från församling­en. Programmet förstärkte en stereotyp bild av muslimer och förorten, menar Aisha och Ali. – Konsekvens­en blev ett misstänkli­ggörande av muslimer i förorten. Att det är en grupp där folk inte har egna åsikter och klanröstar, säger Ali Ahmed.

Vilka tycker ni ska se ert reportage?

– Alla som har sett Uppdrag Granskning­s program. Vi kan inte bevisa vem som har rätt eller fel, men vi ger fler perspektiv. Sen får folk bestämma själva vilken version de vill tro på, säger Ali Ahmed.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA SJÖGREN ?? Aisha Rahman och Ali Ahmed har gjort Uppdrag Nyansering om röstköpssk­andalen i Albymoskén. REPORTRAR.
FOTO: ANNA SJÖGREN Aisha Rahman och Ali Ahmed har gjort Uppdrag Nyansering om röstköpssk­andalen i Albymoskén. REPORTRAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden