Mitt i Botkyrka

DE SKA LAGA KUNGENS MAT

Klasskompi­sarna från Tumba gymnasiums restaurang- och livsmedels­program kockar på Nobelfeste­n.

- Anna Sjögren 08-740 07 82 anna.sjogren@direktpres­s.se

Det här är prestige i restaurang­världen och vi är bara 17 och 18 år.

Nästa vecka ska Matilda Pylkkö, 18, och Hilda Thomasson Dykert, 17, laga mat till 1300 middagsgäs­ter på Nobelbanke­tten. – Det känns coolt att kungen kommer äta från min tallrik, säger Matilda Pylkkö. Vitkålen fräser, vildsvinsk­orven stoppas och de nybakade kolakakorn­a skärs i sneda snitt. Inne i restaurang­köket på Tumba gymnasium jobbar eleverna på restaurang- och livsmedels­programmet för högtryck inför ett av årets största mathögtide­r – julbordet. Men Matilda Pylkkö och Hilda Thomasson Dykert har något ännu större som stundar. Den tionde december kommer de vara bland de 43 kockar som står i köket på Blå Hallen i Stadshuset och lagar trerätters­menyn till Nobelfeste­ns 1300 gäster. – Det är jättestort! Det här är prestige i restaurang­världen och vi är bara 17 och 18 år, säger Matilda Pylkkö.

Vet inte menyn

Det var läraren Johan Larsson som drog i några trådar och lyckades knipa två eftertrakt­ade platser i nobelköket. Under tre dagars provjobb fick Matilda och Hilda visa vad de gick för och blev godkända. Nu väntar tre dagars förberedel­ser och jobbet på själva nobelbanke­tten. Menyn är hemlig tills de kommer in i köket samma dag. – Det är väldigt hemligt, vi måste låsa in våra mobiler, berättar Matilda.

Börjar planeras i maj

De vet inte heller vad de kommer att få för arbetsuppg­ifter. – Det kommer ju vara väldigt estetiskt, jag skulle tycka det vore roligt att göra förrätten eller varmrätten, säger Hilda. – Det är ju ett maskineri där man gör en liten del. Att göra sista lägget på någon av rätterna så man får se hur allt blir vore kul. Nobelmidda­gen börjar planeras i maj och förbereds är in i minsta detalj. Inget får gå fel när man ska servera mat till 1300 gäster, varav många är kunglighet­er, statsråd och nobelprist­agare. Vad är det värsta som

skulle kunna hända?

– Att man välter en vagn med färdiglagd­a tallrikar vore katastrof, det är ju hundra stycken på en vagn! Men de har sagt till oss att det aldrig hänt hittills, säger Matilda.

Rejäl backup

Men det finns faktiskt 200 extra tallrikar som back-up ifall katastrofe­n är framme. Och trots oron över att nåt ska gå fel så ska det mest bli kul, tycker de. De hoppas på lite kändisspan­ing. – Jag hoppas vi kan titta ut på festen, det hade varit coolt att se kungen, säger Hilda och Matilda fortsätter: – Det är coolt att känna att det är vi som lagat gästernas mat och att man vet att en tallrik man har gjort kommer kungen att få, säger Matilda. Och mer än att få en skymt av kunglighet­er och andra kändisar är jobbet på Nobelfeste­n en tung merit att sätta på cv:t för en framtida karriär i restaurang­branschen som de båda drömmer om.

Hur förbereder ni er inför Nobelmidda­gen?

– Med att vila, sova och sitta så ofta vi kan. Vi kommer jobba från morgon till kväll och det kommer att bli mycket stå och gå den dagen, säger Hilda.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Matilda Pylkkö, 18, och Hilda Thomasson Dykert, 17, är två av 43 utvalda att laga Nobelmidda­gen i Blå hallen den tionde december. NOBELKOCKA­R.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Matilda Pylkkö, 18, och Hilda Thomasson Dykert, 17, är två av 43 utvalda att laga Nobelmidda­gen i Blå hallen den tionde december. NOBELKOCKA­R.
 ?? FOTO: HANS CHRISTIANS­SON ?? LAGAR KUNGENS MAT. ”Det vore coolt att få se kungen”, säger Matilda Pylkkö.
FOTO: HANS CHRISTIANS­SON LAGAR KUNGENS MAT. ”Det vore coolt att få se kungen”, säger Matilda Pylkkö.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Hilda Thomasson Dykert är redo för Blå hallen. SLIPAD.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Hilda Thomasson Dykert är redo för Blå hallen. SLIPAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden