Mitt i Botkyrka

Andra året i mörker på busstorget

”Man vill ju inte vara här när mörkret faller”

- SÄG VAD DU TYCKER! botkyrkadi­rekt.se Anna Sjögren Claudio Britos 08-740 07 82 botkyrka@direktpres­s.se

Planerna har stått stilla i flera år, det är lite av ett noll-läge.

TUMBA

– Man vill ju inte vara här när mörkret faller. Det bästa vore ju om alla lampor fungerade och det var rejäla lysen och bra sken. Det här är bedrövligt, säger Tumbabon Gunilla Nilsson Segersjö. Hon står på Tumbas busstorg. BotkyrkaDi­rekt räknar till ett 50-tal trasiga lampor här. Det är 20-talet fler än när vi skrev samma nyhet för nästan exakt ett år sedan. – Oj, det låter inte bra, säger Anders Öttenius, chef för gata-parkenhete­n på kommunen när han får höra om de trasiga lamporna.

SL:s ansvar

Förra året rådde det stor förvirring kring vem som egentligen ansvarade för lamporna. Kommunen? Keolis? SL? Alla skyllde på varandra. Men till slut slogs det fast att det var SL:s ansvar. Anders Öttenius, chef på kommunens gata-parkenhet, säger att man påtalat de trasiga lamporna för SL redan i oktober, i samband med en trygghetsv­andring. – Det låter ju som att det inte åtgärdats då. Då får jag kontakta SL:s ansvariga och se till att de blir bytta, säger han. När BotkyrkaDi­rekt kontaktar SL blir man förvånad över att att lamporna är trasiga fortfarand­e. – Det är bra att vi upp- märksammas på detta. Självklart ska alla lampor fungera, skriver Claes Keisu, presskommu­nikatör på Trafikförv­altningen i ett mailsvar. Enligt honom har man gett sin underhålls­entreprenö­r uppdraget att fixa lamporna för länge sedan och trodde att det redan var gjort. – Jag kan inte svara på varför det ännu inte skett, men nu ska vi se till att det blir gjort så fort som möjligt, fortsätter han.

SL lovar bättring

Det här är andra året i rad som BotkyrkaDi­rekt berättar om lamphaveri­et. Och nu lovar SL bättring på Tumba busstorg. – Nästa inplanerad­e rondering är i nästa vecka (läs denna vecka) och då kommer trasiga ljuskällor att bytas. Nu när det är mörkt stora delar av dygnet kommer vi att intensifie­ra rondering med fokus på belysning, skriver Claes Keisu. På gata-park-enheten funderar Anders Öttenius på att kontroller­a busstorget tidigare på säsongen så att sånt som trasiga lampor har större chans att hinna åtgärdas innan det blir mörkt.

”Känns ofräscht”

På busstorget står Vårstaborn­a Krister och Rita Lillsunde. De tycker att det känns ofräscht här. – De som röker hittar inte askkopparn­a. Det bidrar till att folk smutsar ner mer, säger Krister. Samtidigt har hela torget hamnat i ett slags limbo hos de olika aktörerna i väntan på att centrumäga­ren Citycon kommer loss med planerna på att bygga ut centrum med handel, bostäder och ett nytt resecentru­m. Det påverkar känslan av att torget är bortglömt, menar Anders Öttenius. – Planerna har stått stilla i flera år, det är lite av ett nollläge. Vi alla parter har ju ett ansvar för att underhålla, men vi måste tänka på vilka åtgärder vi ska satsa på så att det sen inte visar sig att vi slängt pengar i sjön, säger Anders Öttenius.

Ett 50-tal trasiga lampor har lagt Tumbas busstorg i mörker i vinter. Många resenärer tycker att området känns otryggt och bortglömt. Bedrövligt, tycker Tumbabor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden