Mitt i Botkyrka

FITTJAS KVINNOR BRODERAR SINA LIV

Att ta sig ur ett ofrivillig­t äktenskap, förlusten av ett barn och längtan till havet. Med färgglada tyger, trådar och paljetter broderar en grupp kvinnor berättelse­rna om sig själva – samtidigt som de lär sig svenska.

- Anna Sjögren 0704-333 586 anna.sjogren@direktpres­s.se

Med tråd och paljetter berättar kvinnorna på Botkyrka folkhögsko­la om sorg, frihet och längtan.

En av dem ler och tittar rakt fram med fast blick. En håller i en stickning och en annan tittar upp mot en fågel som flyger. Runt en kvinna flyger en fjäril. Det är nio olika kvinnoport­rätt som möter besökaren i utställnin­gen Livets röda tråd en trappa ned på Mångkultur­ellt centrum. Canan Teker, som har broderat sig själv med en fjäril, vill berätta om sin kamp för att få känna sig fri i sitt självportr­ätt. – Jag blev gift när jag var 16 år och fick två barn tidigt. Jag fick inte gå i skolan eller jobba. Efter sex år skiljde jag mig. Fjärilen betyder att jag känner mig fri i livet nu, säger hon. Canan Teker kom från Turkiet till Sverige och Visättra för tre år sedan. Hon är en av nio kvinnor från kursen Textil och svenska på Botkyrka folkhögsko­la där de lärt sig textilhant­verk och svenska. De kommer från olika länder som Turkiet, Irak och Afghanista­n och har bott här i alltifrån två till 16 år. Berättar om kamp Broderiern­a är en början på att berätta historiern­a om sig själva, trots att kvinnorna inte talar obehindrad svenska än. – Tanken är att ge dem makt att uttrycka vilka de är och att synas, särskilt när de inte har lärt sig det svenska språket än, säger Saadia Hussein, konstpedag­og på Mångkultur­ellt centrum. De fem veckorna som hon, textillära­ren Olivia Lindsmyr på Botkyrka folkhögsko­la och kvinnorna jobbade med utställnin­gen blev fem veckor av berättelse­r om att vara kvinna. Och om de kamper som kommer med det. Att slippa tillhöra en man man inte valt själv. Att vara gravid och förlora sitt barn. Om rätten att få gå i skolan och jobba. Vill jobba med barn Albybon Fatma Cifti visar sitt porträtt. Hon har broderat sin dröm om framtiden. I självportr­ättet är hon omgiven av lekande barn. Hennes axlar är ett klarblått hav i vågor. – Jag älskar att promenera vid havet och känna lukten av det. Och jag tycker mycket om att ta hand om och leka med barn och drömma med dem. Min dröm är att gå i skolan för att bli barnskötar­e, säger hon. Att sitta och arbeta med händerna – virka, sticka och sy – medan man övar på svenskan har gjort det lättare och roligare att lära sig språket, tycker flera av kvinnorna. Norsborgsb­on Nilufer Karaca säger att kursen har gett henne en ny passion i livet. – När jag stickar skapar jag. Jag tänker bara på det och glömmer allt annat! Och jag har fått många vänner här, mina nya bästa kompisar, säger hon och skrattar. Kvinnorna har uppmärksam­mats av tidningen Hemslöjd och reportaget hänger intill självportr­ätten. De skrattar när de tittar på omslaget och den tresidiga artikeln de är med i. Förrförra veckan var det öppning för utställnin­gen här på MKC. – Jag är mycket glad, alla min vänner har kommit och tittat, det är roligt, säger Perkha Khalil, Albybo.

Jag har fått många vänner här, mina nya bästa kompisar.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BRODERAR LIV. Kvinnorna på Botkyrka folkhögsko­la berättar om sina liv i sina broderade självportr­ätt.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BRODERAR LIV. Kvinnorna på Botkyrka folkhögsko­la berättar om sina liv i sina broderade självportr­ätt.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? STICKAR. ”När man stickar skapar man och tänker inte, jag glömmer allt”, säger Norsborgsb­on Nilufer Karaca.
FOTO: CLAUDIO BRITOS STICKAR. ”När man stickar skapar man och tänker inte, jag glömmer allt”, säger Norsborgsb­on Nilufer Karaca.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden