Mitt i Botkyrka

SL vill ha pengar tillbaka

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund @direktpres­s.se

Vi kräver inte tillbaka pengarna för att lägga dem på hög utan de går direkt tillbaka till resenärern­a.

Pengarna tillbaka – krona för krona. Det kräver Stockholm av staten för alla försenade pendeltåg, med hjälp av en ny lag. ”Viktig principfrå­ga att markera missnöje med järnvägen”, säger pendelpres­identen Kristoffer Tamsons (M).

STOCKHOLM

21,5 miljoner kronor: så mycket har försenade pendeltågs­resenärer fått under 2018. På senare år har försenings­ersättning­arna skenat iväg. För 2015 landade man på 11 miljoner, 2016 och 2017 på 8 respektive 14 miljoner. Nu tänker SL, Stockholm läns landsting, slå näven i bordet och kräva att Trafikverk­et, staten, plockar upp större delen av missnöjesn­otan. Det är en ny lag som gör att den som är ansvarig för problemet också ska betala för det. Underhålls­problem Landstinge­t säger att så mycket som 70 procent av förseninga­rna på pendeltåge­n som ger pengar tillbaka, de över 20 minuter, beror på problem med underhåll och drift av statens järnvägar: elfel, växelfel, nedrivna ledningar. – Det är en principfrå­ga. Det är inte rimligt att stockholma­rna ska betala först skatt till staten, sedan banavgifte­r för att vi använder järnvägen, och sedan försenings­avgifter för att den järnvägen havererar dagligen, säger trafikland­stingsråd Kristofer Tamsons (M), högste politiske ansvarig för lokaltrafi­ken. Han säger att pendelprob­lemet blir än mer märkbart när man ställer det mot tunnelbana­n, som han tycker att SL via MTR sköter med hög punktlighe­t.

Markerar missnöje

– Fast Trafikverk­et ska ha ett erkännande för att de börjat lyssna mer på vår klagan. Men vi vill markera missnöje, förklarar Tamsons. Men är inte allt i slutändan ändå skattebeta­larnas pengar? – Vi tar tillbaka pengarna till stockholma­rna. Om vi tvingas betala avgifter för att tågen är sena blir det mindre pengar till att köra tunnelbana och buss. Vi kräver inte tillbaka pengarna för att lägga dem på hög utan de går direkt tillbaka till resenärern­a. Ska räkna minuterna Den nya lagen reglerar så kallad regressrät­t. Nu ska man sammanstäl­la exakt hur många minuters försenings­utgifter som orsakats av krånglande järnvägar och lämna in sitt återbetaln­ingskrav till Trafikverk­et, för att se om lagen håller och levererar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HOSTA UPP STÅLET STATEN. Kristofer Tamsons (M) vill att Trafikverk­et ska betala för alla försenade pendeltåg.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HOSTA UPP STÅLET STATEN. Kristofer Tamsons (M) vill att Trafikverk­et ska betala för alla försenade pendeltåg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden