Mitt i Botkyrka

Få granater lämnades till polisen under amnestin

Att få bort handgranat­er ur de kriminella miljöerna har varit ett uttalat mål med den vapenamnes­ti för sprängmede­l som tog slut förra fredagen. Men inte många handgranat­er har lämnats in.

- Henrik Lindstedt

Vi har inte fått in många handgranat­er med tanke på hur mycket sådana vapen som finns i kriminella miljöer.

HUDDINGE

Den 15 oktober inledde polisen en nationell vapenamnes­ti för sprängmede­l. I mitten av december hade polisen hämtat upp runt 800 kilo sprängämne­n runt om i hela landet. När amnestin nu är slut lyser handgranat­erna med sin frånvaro, vilket P4 Stockholm var först att berätta om. – Vi har inte fått in många handgranat­er med tanke på hur mycket sådana vapen som finns i kriminella miljöer. Men allt vi får bort från gatan av den här karaktären är bra. Krut och sprängkaps­lar kan såklart också användas i kriminella syften, säger Lars Ivarsson som ansvarar för amnestin i Stockholms­regionen till HuddingeDi­rekt.

Är det här en effektiv metod för att få bort handgra- nater från gatan?

– Det vore dumt att dra förhastade slutsatser. Det här måste utvärderas på nationell nivå, vad som kommit in, hur mycket och vad man kan här- leda till kriminella miljöer, säger Lars Ivarsson. I januari 2018 dödades en man vid tunnelbana­n i Vårby gård efter att ha plockat upp en odetonerad handgranat från marken. Metro berättade förra veckan att utredninge­n nu är nedlagd. – Den lades ner i brist på bevis. För att ta upp utredninge­n krävs att någon pratar och berättar vilka som var på plats och gjorde vissa saker, säger kriminalpo­lisinsatsc­hef Lars Bröms till tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden