Mitt i Botkyrka

Scouter och lajvare går ihop för att rädda Moriaberg

Kamp mellan vildalver och imperiska armésoldat­er, gille på värdshuset och medeltida rustningst­rider. Vårsta har varit bas för en av Sveriges främsta lajvbyar. Men under jullovet brann den och nu kämpar lajvare och scouter sida vid sida för att bygga upp d

- Anna Sjögren 0704-333 586 anna.sjogren@direktpres­s.se

Det var trist, vi var just klara med två och ett halvt års upprustnin­g och handikappa­npassning av byn.

VÅRSTA

Få Botkyrkabo­r känner till platsen, men i lajvkretsa­r är den känd: lajvbyn Moriaberg i Vinterskog­ens naturreser­vat. Men under jullovet förstördes fantasybyn när någon eldade upp den: ett värdshus – inspirerat av värdshuset Stegrande ponnyn i Sagan om Ringen där hoberna träffar Aragorn – tre småhus och ett dass brann ner till grunden. – Det är väldigt tråkigt, den hade precis rustats upp igen, säger Jacob Östervall på Centrumkyr­kan, som arrenderar marken av kommunen och har sin scoutverks­amhet här. Men när inte scouterna är här har Moriaberg alltså varit spelplats för lajv och reenactmen­ts. Byn har fyllts av mörka intriger och slag med alver, troll och människor under Sveriges största lajv Sanctera och stått värd för re-enactments i medeltida strid. För Jens Bergenholt­z, lajvare och re-enactare, som ägnat de senaste 2,5 åren åt att rusta upp byn, var beskedet om branden särskilt tungt. – Det var trist, vi var just klara med två och ett halvt års upprustnin­g och handikappa­npassning av byn. Vi fick besökare som kunde komma till lajven med rullstol. Nu är det enda som står kvar värdshuset­s handikappr­amp, inte en enda planka är kvar av värdshuset, säger Jens Bergenholt­z.

Massiv lajv-uppslutnin­g

Han varit på både lajv och re-enactments på Moriaberg och menar att byn är unik. – De flesta lajvbyar ligger ute på vischan. Det är unikt att det är så nära till kollektivt­rafik och en ICAbutik, många lajvare är under 18 och har inte bil. Och eftersom det är ett naturskydd­sområde är skogen så tjock att man ändå inte hör bilvägen, säger Jens Bergenholt­z. Och fast beslutna om att bygga upp byn igen har Cen- trumkyrkan och den nystartade aktionsgru­ppen Rädda Moriaberg startat en insamling. Med en massiv uppslutnin­g från lajv-communityt. På några veckor har de fått in 50 000 kronor. – Det är fantastisk­t, jag trodde inte att det skulle komma in så mycket pengar, men det visar att många verkligen bryr sig om Moriaberg, säger Jacob Östervall.

Hoppet lever

Pengarna räcker till att bygga ut värdshuset. Man ska också be kommunen om hjälp i återuppbyg­gnaden. – Vi är ganska så hoppfulla om att vi kommer att lyckas. Insamlinge­n är öppen länge till, men vi kommer nog behöva stöd från kommunen också, säger Jens Bergenholt­z.

Vilket är ditt bästa minne från Moriaberg?

– Det var när jag var på mitt första Sanctera-lajv och var soldat i den imperiska armén och hade en episk strid not några vildalver. De svingar mot mig med sina svärd och jag, ensam, tar upp min pistol (inte en riktig reds anm), skjuter dem och går därifrån.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? EFTER. Under jullovet förstördes fantasybyn när någon eldade upp den. Det enda som står kvar är den handikappr­amp som nyss byggts för att tillgängli­ghetsanpas­sa byn.
FOTO: PRIVAT EFTER. Under jullovet förstördes fantasybyn när någon eldade upp den. Det enda som står kvar är den handikappr­amp som nyss byggts för att tillgängli­ghetsanpas­sa byn.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ROTTINGFAJ­T. Flera re-enactment har ägt rum i Moriaberg. Här pågår medeltida strid med rottingvap­en.
FOTO: PRIVAT ROTTINGFAJ­T. Flera re-enactment har ägt rum i Moriaberg. Här pågår medeltida strid med rottingvap­en.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FÖRE. Lajvbyn innan den brann ner.
FOTO: PRIVAT FÖRE. Lajvbyn innan den brann ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden