Mitt i Botkyrka

NYA PLANEN FÖR MÖTESPLATS­ERNA

I mars stänger Botkyrkas omtvistade mötesplats­er för unga vuxna. Nu vill kommunen göra om två av mötesplats­erna till aktivitets- och föreningsh­us.

- Anna Sjögren anna.sjogren@direktpres­s.se

BOTKYRKA

I oktober gick det nya styret ut med att mötesplats­erna för unga vuxna i Alby, Fittja, Norsborg och Storvreten läggs ner. Orsaken är att de misslyckas med sitt uppdrag att få unga utan sysselsätt­ning vidare till jobb och studier, enligt kommunstyr­elsens ordförande Ebba Östlin. Nu presentera­r kommunen en plan för vad som ska ersätta dem. Det uppsökande arbetet intensifie­ras: två lokala team ska hitta ungdomar och unga vuxna som varken studerar eller jobbar. De kommer att ha en bas i norra Botkyrka, en bas i södra Botkyrka. Två aktivitets­hus öppnas i norra och södra Botkyrka. Här ska unga vuxna erbjudas schemalagd­a studie- och jobbaktivi­teter som kan ordnas både av kommun, föreningar och näringsliv. Det ena huset föreslås bli Albys hjärta där mötesplats­en för unga vuxna håller till idag. Lokalerna föreslås också öppnas för lokala föreningar eller kommunal verksamhet. – Utgångspun­kten är att vi vill stärka och stötta alla ungdomar, vi nådde inte de målen och därför tar vi en ny inriktning. Vi kan se att den organisera­de verksam- heten är bra, den får ta plats i två aktivitets­hus nu. Men vardagsrum­sdelen tas bort, säger Ebba Östlin (S).

1,8 miljoner till avhoppare

Dessutom satsas 1,8 miljoner kronor på avhopparsv­erksamhet, 1,5 miljoner läggs på det våldsföreb­yggande arbetet MVP (Mentors in Violence Prevention reds anm) där högstadieu­ngdomar utbildas till antivåldsf­örebilder och att ta till vara på dem efter grundskola­n. Alla fritidsgår­dar får sänkt åldersgrän­s från 18 år till 16 och mer resurser för personal och utökade öppettider. Fittja Ungdomens hus kan bli ett lokalt föreningsh­us. Beslutet att lägga ner mötesplats­erna för unga vuxna har fått massiv kritik från besökare och personal på mötesplats­erna. – Jag vet att man varit arg på mig, men jag hoppas och tror att vi har lyckats fånga upp ungas tankar och oro. De vill ha bra verksamhet­er för unga vuxna och vill inte förlora det engagemang och möjlighet till organiseri­ng som finns, det vill vill inte jag heller, jag vill att det ska kanalisera­s till bra aktivitete­r som gör dem redo för vuxenlivet, säger Ebba Östlin (S).

Man låser in sitt hängbeteen­de och kommer inte vidare i sitt liv.

 ??  ??
 ??  ?? LÄGGS NER. Fittja Ungdomens Hus läggs ner sista mars nästa år. Istället kan föreningar ta över lokalerna. På bild Ulla Pålsson, enhetschef och Yilmaz Zengin, förestånda­re.
LÄGGS NER. Fittja Ungdomens Hus läggs ner sista mars nästa år. Istället kan föreningar ta över lokalerna. På bild Ulla Pålsson, enhetschef och Yilmaz Zengin, förestånda­re.
 ??  ?? MÖTTE UNGDOMARNA. Kommunstyr­elsens ordförande Ebba Östlin (S) möttes av hård kritik efter beslutet.
MÖTTE UNGDOMARNA. Kommunstyr­elsens ordförande Ebba Östlin (S) möttes av hård kritik efter beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden