Mitt i Botkyrka

Myndighet eller ej – jobbet måste göras

-

För nästan exakt ett år sedan besökte vi den då nystartade myndighete­n Delmos, Delegation­en mot segregatio­n, på plats vid deras kontor i Flemingsbe­rg. Då hade de knappt hunnit påbörja sitt uppdrag: att samordna och utveckla olika insatser för att motverka segregatio­nen i Sverige. Under en promenad genom området lyfte direktören Inger Ashing Flemingsbe­rg som ett typexempel på segregerad­e orter: studentern­a och forskarna på ena sidan Hälsovägen, miljonprog­ram på andra sidan. I december, i och med att den nya statsbudge­ten röstades igenom, kom beskedet att myndighete­n kan stänga.

I skrivande stund ser det ut som att Stefan Löfven, ihop med Miljöparti­et, blir den som får bilda regering. Om det gör någon skillnad för myndighete­ns framtid är oklart. Vad som däremot står klart är att ett samlat grepp i arbetet mot segregatio­n behöver tas. Efter 14 år på södra sidan, har vi på redaktione­n sett vad som händer när områden likriktas och människor förlorar kontakten med de som har andra erfarenhet­er än de själva. Det är då det främmande blir skrämmande, och omvärlden känns avlägsen och otrygg.

Ju mer segregerat Botkyrka, Stockholm och Sverige blir, desto svårare blir det att vända den utveckling­en. Och det förlorar vi alla på. (Vad tycker södra sidanborna om höstens och vinterns regeringsk­ris? Det kan du läsa i enkäten här intill!)

 ?? HANNA THÅSTRÖM Nyhetschef ??
HANNA THÅSTRÖM Nyhetschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden