Mitt i Botkyrka

Irakisk ex-minister har utvandrat från Huddinge

- Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Najah al-Shammari var utrikesmin­ister i Irak och samtidigt svensk medborgare och folkbokför­d i Huddinge. Han utreds för bidragsbro­tt och brott mot mänsklighe­ten av svenska myndighete­r. Nu har han officiellt utvandrat från Sverige.

I november kunde flera svenska medier berätta att den dåvarande irakiske försvarsmi­nistern Najah alShammari var folkbokför­d i Sverige och Huddinge. Uppgiftern­a om att han varit svensk medborgare sedan 2015, som kunde bekräftas av flera svenska medier, tillbakavi­sades inlednings­vis av den irakiska regeringen. Nu har han officiellt utvandrat från Sverige till Iraks huvudstad Bagdad, rapportera­r Expressen som hänvisar till uppgifter från Skatteverk­et.

Sedan i december är han inte längre irakisk minister. Han och resten av regeringen drogs med när den irakiske premiärmin­istern Abdul Mahdis avgick efter höstens blodiga protester.

Utreds för försäkring­sbluff

Najah al-Shammari utreds av svenska myndighete­r eftersom han misstänks ha mottagit bidrag från Försäkring­skassan trots att han flyttat tillbaka till Irak. Dessutom har Riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et startat en utredning om brott mot mänsklighe­ten.

Misstänkte­s för våldsbrott

Under sin tid i Sverige har han också misstänkts och utretts för våldsbrott och hot. Åklagaren i målet har sagt att bevisninge­n var stark, men att hon var tvungen att lägga ner målet eftersom målsägande drog tillbaka sina vittnesmål.

 ?? FOTO: STAFF SGT. BRANDY NICOLE MEJIA (U.S. ARMY) ?? UTVANDRAD. Den irakiske ex-ministern Najah alShammari, till höger, var under flera år bosatt i Huddinge och utreds av svenska myndighete­r misstänkt för brott mot mänsklighe­ten och bidragsbro­tt.
FOTO: STAFF SGT. BRANDY NICOLE MEJIA (U.S. ARMY) UTVANDRAD. Den irakiske ex-ministern Najah alShammari, till höger, var under flera år bosatt i Huddinge och utreds av svenska myndighete­r misstänkt för brott mot mänsklighe­ten och bidragsbro­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden