Mitt i Botkyrka

Efter Kristersso­n utsträckta hand: Hur gör M i Botkyrka?

Vi bryr oss inte vilket parti som lägger vilket förslag

- Albin Tingstedt

Både Moderatern­as och Kristdemok­raternas partiledar­e har öppnat för samtal med SD.

I Botkyrka delar M och KD synen på SD-samarbete, trots att det ena partiet sitter i opposition och det andra styr.

Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n gjorde i början på december klart att partiet öppnar upp för samtal med Sverigedem­okraterna – trots hans vallöfte att inte göra det.

Men hur ser det ut på kommunal nivå? Enligt Willy Viitala (M), vice gruppledar­e i Botkyrkamo­deraterna, kan Moderatern­a i Botkyrka, som har suttit i opposition sedan 1994, tänka sig att samtala med och godkänna förslag från samtliga partier – så länge det är ”för Botkyrkas bästa”.

– Vårt fokus ligger på det bästa för botkyrkabo­rna, inte vilket parti som lägger vilket förslag, säger han.

KD:s speciella sits

En annan partiledar­e som har varit öppen för samtal med Sverigedem­okraterna sedan en tid tillbaka är Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor. Redan i mars förra året öppnade hon för att partiet skulle samtala med Sverigedem­okraterna.

För Kristdemok­raterna i Botkyrka ser läget annorlunda ut. De ingår nämligen sedan valet i den styrande mittenmajo­riteten tillsamman­s med Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet och Liberalern­a. Ett samarbete som funkar bra, menar Stefan Dayne, gruppledar­e för Kristdemok­raterna i Botkyrka.

– Efter valet har vi förhandlat med, och ställt krav på, de andra partierna om de frågor som vi vill driva, och i dag har vi ett bra samarbete, säger han.

Kan ni tänka er att samtala med Sverigedem­okraterna?

Vi stödjer förslagen som vi känner är bra för våra väljare.

– Vi arbetar i majoritet med de andra partierna och vi kör vårt program och vår budget som gäller under mandatperi­oden. Det behövs inte. Men vi stödjer förslagen som vi känner är bra för våra väljare och medborgarn­a i Botkyrka, oavsett om de kommer från vänster eller höger.

Det är första gången i Botkyrkas historia som Kristdemok­raterna sitter i majoritet tillsamman­s med Socialdemo­kraterna. Enligt Stefan Dayne har det inte möts av några särskilda protester från det egna partiet på andra håll i landet.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? POLITIKER. Stefan Dayne (KD), gruppledar­e, lyssnar på alla partier från höger till vänster så länge deras förslag är bra för KD:s väljare.
FOTO: CLAUDIO BRITOS POLITIKER. Stefan Dayne (KD), gruppledar­e, lyssnar på alla partier från höger till vänster så länge deras förslag är bra för KD:s väljare.
 ?? FOTO: TOBIAS FISCHER ?? POLITIKER. Willy Viitala (M), vice gruppledar­e.
FOTO: TOBIAS FISCHER POLITIKER. Willy Viitala (M), vice gruppledar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden