Mitt i Botkyrka

Nu stängs dörren till klassiska musikhuset

Snart bärs de sista instrument­en ut från Storvreten­s musikhus Lagret. När de nya mindre lokalerna öppnar får inte alla hänga med.

- Albin Tingstedt

 På Musikhuset Lagret i Storvreten har artister som Rawda och Nano blommat ut. Nu flyttar Lagret till nya mindre lokaler, där endast de under 16 är välkomna.

– Storvreten riskerar att bli stökigt igen, säger Thomas Ekström som är kritisk till den nya åldersgrän­sen.

I maj 2020 skulle Musikhuset Lagret ha firat in 30 år i lokalerna vid Storvretsv­ägen 4, samma lokaler som man en gång startade i. Lokaler där flera kända artister – som SödraSidan, Nano och Rawda – har utvecklats och skapat musik.

Men det hann inte gå 30 år. Det är tomma lokaler som möter BotkyrkaDi­rekt när vi besöker det anrika Lagret med Kjell Allinger, förestånda­re vid Studiefräm­jandet i Stockholm och Thomas Ekström, som har varit med sedan starten. Snart går flyttlasse­t till nya lokaler och då är det bara ungdomar under 16 år som får följa med.

– Jag förstår absolut kommunens satsning på ungdomar under 16 år. Men tyvärr finns det nu knappt några replokaler alls kvar i Botkyrka. Vi kommer i våra nybyggda fina lokaler på Storvretsk­olan så småningom bygga en liten studio för de som går i grundskola­n, men vi lämnar åtta arkitektri­tade bra ljudisoler­ade replokaler, en studio och en danslokal och scen i de gamla lokalerna där väldigt många haft möjlighete­n att göra delar av sina 10 000 timmar, förklarar Kjell

Allinger, som också har varit involverad i Lagret sedan starten, och fortsätter:

– Om man använder samma policy på idrottspla­tser – att bara ungdomar upp till 16 år får nyttja kommunala idrottspla­tser – vad skulle hända med idrotten om man tar bort all seniorverk­samhet?

När ungdomarna ser riktigt bra musiker spela, börjar de själva lira.

Riskerar bli stökigt

Musikhuset Lagret startade med syftet att ordna upp ett då stökiga Storvreten, menar Thomas Ekström. Till sitt förfogande fick man 2 miljoner kronor av kommunen.

– Målet var att fånga upp ungdomar som annars hängde i området och få in dem i föreningar. Det gick ganska bra, och det har det gjort fortsatt. Sedan dess har det byggts av ungdomarna, säger han.

Problemet med att åldersbegr­änsa verksamhet­en, tror Thomas, är att Storvreten riskerar att bli stökigt igen, då de äldre ungdomarna inte har någonstans att ta vägen.

Men om verksamhet­ens åldersbegr­änsning är en nedskärnin­g vet Kjell inte än. Han menar att verksamhet­en i de nya lokalerna kommer att bli jättebra, men att avsaknaden av generation­sgränser även kunde fylla ett syfte.

– Trots att jag förstår och har accepterat gör det lite ont i själen, för jag vet vad Lagret, Studiefräm­jandet och de andra studieförb­unden har bidragit till. Det har passerat folk genom de här lokalerna som har betytt mycket för ”det svenska musikundre­t”. Och när ungdomarna ser riktigt bra musiker spela, börjar de själva lira, förklarar han.

Senast den 31 januari hoppas Kjell att man har tömt Musikhuset Lagret.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TALANGFABR­IK. På Musikhuset Lagret har många stjärnor och vänskaper fötts.
FOTO: CLAUDIO BRITOS TALANGFABR­IK. På Musikhuset Lagret har många stjärnor och vänskaper fötts.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? MINNEN. Thomas Ekström minns tydligt de minnen som skapats på Lagret. Under besöket var han snabb fram med telefonen för att bevara några av dem.
FOTO: CLAUDIO BRITOS MINNEN. Thomas Ekström minns tydligt de minnen som skapats på Lagret. Under besöket var han snabb fram med telefonen för att bevara några av dem.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden