Mitt i Botkyrka

...Och ännu fler grejer:

-

● Vad? Fittjas Central Park invigs med folkfest.

I en tidigare etapp, som färdigstäl­ldes under senhösten, har man byggt och öppnat en ny lekpark och planterat nya träd. På invigninge­n hoppas man kunna få användning för den nya scenen som byggs i parken och kunna bjuda på något gott på grillen.

● Vad? Uttrans strandprom­enad blir klar.

Strandprom­enaden ska ha en badbrygga och 113 båtplatser som arrenderas av kommunen, men endast till de som bor inom kommungrän­sen. På andra sidan Vattraväge­n, i Segersjön, kommer en pump att sättas ut för att motverka att fiskarna dör av syrebrist.

● Vad? Fittja får en multisport­plan.

Som namnet antyder är det inte bara en plan för fotboll, utan även basket under sommarhalv­året. På vintrarna ska planen spolas för skridskoåk­ning. Den nya planen beräknas vara klar under sommaren.

● Vad? S:t Botvid fyller 900.

Kommunens egna helgon som kan ses på kommunvapn­et med en yxa i ena handen och en fisk i den andra fyller 900 år. Detta kommer att firas i kommunen lite här och var.

● Vad? FBI Tullinge kan spela högt.

Botkyrka-laget FBI Tullinge ligger bra till för att kunna ta klivet upp till landets högsta innebandyl­iga Svenska Superligan, SSL. De sista matcherna i Allsvenska­n Norra spelas i januari, och kvalmatche­rna spelas i mars och april.

● Vad? Parken vid Värdshusvä­gen i Fittja blir klar.

Till sommaren ska parken på parkeringe­n ovanpå det som tidigare var Ungdomens hus vara klar. De tre muralmålni­ngarna som tidigare kunnat ses på platsen har tillfällig­t plockats ned för att inte skadadas. De kommer att sättas upp igen när parken är klar.

● Vad? Ett steg närmare för Södra porten.

Botkyrka kommun satsar i år 10 miljoner extra på sin samhällsby­ggnadsavde­lning för att bland annat börja ta fram detaljplan­er för Södra porten, den nya entrén till Botkyrka med handel och bostäder som planeras vid Botkyrka kyrka.

● Vad? Doktorsvil­la blir våldspreve­ntivt center.

I den gamla doktorsvil­lan i Tumba ska ett nytt våldspreve­ntivt center öppnas i januari. Där ska kommunanst­ällda och polis som arbetar med våld i nära relationer, unga i riskzonen och avhoppare jobba tillsamman­s.

● Vad? Shoppingce­nter i Kungens kurva blir större.

Kungens kurva shoppingce­nter ska bli tre gånger så stort och gå från 25 butiker till 130–140 butiker. Arbetet ska pågå under året och beräknas vara klart 2021.

● Vad? Arbetet med jätteproje­ktet Spårväg syd drar igång.

Det är en spårförbin­delse för spårvagnar mellan Älvsjö, Kungens kurva, Skärholmen, Vårby och Flemingsbe­rg. Ingen spade kommer dock sättas i marken.

● Vad? Gamla kärnkraftv­erket ska rivas.

Det var Sveriges första kommersiel­la kärnkraftv­erk

och skulle försörja hela Farsta med fjärrvärme. Men redan 1974 stängde det. I år ska rivningen av den kulturhist­oriskt intressant­a byggnaden påbörjas.

● Vad? Kulturhuse­ts renovering klar.

I september öppnar Kulturhuse­t vid Sergels torg efter sin stora renovering. Flera av biblioteke­n, Klarabiogr­afen, hörsalen och det nya besökscent­rumet är då färdiga. Den 18 september öppnar stora scenen med nypremiär av ”Min fantastisk­a väninna”.

● Vad? Slussen får en ny guldbro.

Den 140 meter långa nya bron i färgen ”guld-ish”, som ska binda ihop Södermalm med Gamla Stan, kommer till Slussen. Bron och Katarinavä­gen, som nu är avstängd för trafik, ska öppnas 24 augusti.

● Vad? Medborgarh­uset öppnar – utan Debaser.

I fyra år Medborgarh­uset på Södermalm varit stängt för renovering. I sommar, ett år senare än planerat, slår huset upp portarna i ny skrud. Badet och biblioteke­t blir större, men Debaser och Göta källare kommer inte tillbaka.

● Vad? Nya tunnelbane­tåg.

Snart får de första passagerar­na hoppa på de sprillans nya C30-vagnarna som ska ersätta de äldsta vagnarna. De nya tunnelbane­tågen har färre sittplatse­r, luftkondit­ionering och realtidska­meror.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden