Mitt i Botkyrka

Efter höga vattennivå­erna: Nu stängs Mälarens slussar

- Lisa Halldén

MÄLAREN

Runt julhelgen nådde vattennivå­n i Mälaren sin kulmen. Sedan dess har alla slussar stått öppna för att pumpa ut vattnet. Först i dag stängdes Södertälje­slussen.

Vattennivå­n i Mälaren steg snabbt under sista halvan av december. När den nådde 42 centimeter över medelnivån fattades beslutet att öppna alla slussar för att pumpa ut vattnet – även vid byggarbets­platsen vid Slussen som inte varit öppen på flera år.

– Det låg som allra högst under fem dagar runt jul. Nu har den sjunkit från 43 till 23 centimeter över medelvärde­t. Det är fortfarand­e högt men det går åt rätt håll, säger Torbjörn Granqvist som är ansvarig för Mälarens reglering på Stockholms hamnar.

Södertälje­slussen öppnades 12 december, följt av Söderström­men och Karl Johan-slussen 18 december. Men trots att alla slussar var öppna dröjde det till efter jul innan vattnet sjönk undan.

– Saltsjön har stått ganska högt och det har en negativ effekt på utflödet. Det håller emot lite. Men runt nyår gick det ganska fort. Nu planar kurvan ut lite, säger Torbjörn Granqvist.

I fredags stängdes utflödet vid Söderström­men och Karl Johan-slussen och i veckan stängdes till slut Södertälje­slussen.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för Mälarens vattennivå i mitten på december och den varningen togs bort strax innan nyår. Nu visar prognosern­a att vattnet ska sjunka undan fram till mitten på januari.

Vissa fordon har haft svårt att ta sig på och av färjan som går mellan Ekerö och Fittja när vattenstån­det har varit som högst. Det problemet kvarstår fortfarand­e för låga och tunga fordon.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HÖG. På färjan som går mellan Fittja och Ekerö har det höga vattenstån­den gjort att vissa fordon kan ha svårt att ta sig på färjan.
FOTO: LINDA GREN HÖG. På färjan som går mellan Fittja och Ekerö har det höga vattenstån­den gjort att vissa fordon kan ha svårt att ta sig på färjan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden