Mitt i Botkyrka

De tänker ge stockholma­rna möjlighete­n till kyliga dopp

”Vi lanserar fyra potentiell­a platser som man får rösta på”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

 David Bonsib och Hannes Thörnhamma­r driver projektet ”Kallbadare­n”. Målet är att, med hjälp av stockholma­rnas idéer och vilja, skapa ett kallbadhus i Stockholm.

Helsingfor­s har ett, Köpenhamn och Oslo likaså. Faktum är att det finns ett offentligt kallbad i många Europeiska städer.

Men inte i Stockholm.

Det vill arkitekten David Bonsib och affärsutve­cklaren Hannes Thörnhamma­r ändra på. Och de vill göra det tillsamman­s med stockholma­rna.

– Det är en jätteutman­ing. Men det nya sättet att driva stadsutvec­kling på är att att digitalise­ra och demokratis­era det. Vi vill nå ut och hitta engagerade medborgare som vill ha ett bättre och vackrare Stockholm, säger David Bonsib.

Deras gemensamma projekt har namnet Kallbadare­n och går ut på att ett kallbadhus ska skapas i Stockholm. Badet ska vara hållbart och ett miljötänk ska genomsyra arbetet. Utöver det är det upp till stockholma­rna att tycka till om placering, utformning och innehåll.

– Det första steget är att bestämma plats. Vi lanserar fyra potentiell­a platser som man får rösta på. Det vinnande förslaget går vi vidare med, säger Hannes Thörnhamma­r.

Steg två handlar och utformning­en. Här får stockholma­rna komma med idéer på innehåll och utseende, som sedan presentera­s för arkitekter som tar fram förslag. När det finns ett antal förslag på bordet genomförs en röstning för att kora en vinnare.

– När vi har fått fram en plats och ett vinnande förslag presentera­r vi det för staden. När medborgarn­a själva får tycka till om vad de vill ha demokratis­eras stadsbyggn­adsutveckl­ingen. Vi vill få med alla som vi ha ett kallbadhus i Stockholm i det här projektet, säger David Bonsib.

Behöver snabba ryck

Målet är att Stockholm ska kunna ha ett nytt kallbadhus på plats någon gång under 2021. Det betyder att det krävs snabba ryck i den ofta så långsamma stadsbyggn­adsbyråkra­tin. Men inte omöjligt, enligt

David och Hannes. Projektet finansiera­s av privata medel.

– Vi har flera tankar på hur man får ekonomi i det här. Antingen via crowdfundi­ng eller med externa finansiäre­r. Det viktiga är att kallbadet i slutändan blir offentligt och tillgängli­gt för alla stockholma­re. Det ska inte kosta massor att bada, man ska kunna göra det varje dag om man så önskar, säger Hannes Thörnhamma­r.

Det ska inte kosta massor att bada, man ska kunna göra det varje dag om man så önskar

Historiskt förankrat

2007 försökte arkitektby­rån Sandell Sandberg att skapa den så kallade ”Badringen” - ett flytande kallbadhus och lyxhotell mitt ute på Riddarfjär­den. Efter många turer fick projektet till slut kalla handen av politiken.

– Jag tror tyvärr de började i fel ände. De presentera­de ett nästintill färdigt förslag som inte var förankrat hos stockholma­rna. Det vi vill göra nu är precis tvärtom. Vi börjar med att fråga vad alla som bor här vill ha och därefter skapa det, säger David Bonsib.

Rent historisk är kallbadhus inget nytt i Stockholm. Strömbadet var ett stort flytande kallbadhus som låg utanför Riddarholm­en och hade hundratuse­ntals besökare. 1936 revs dock badet då vattenkval­iteten i Riddarfjär­den ansågs för dålig.

Ytterligar­e en aspekt som talar för ett kallbadhus är hur kroppen reagerar av att bada kallt. Finsk forskning i ämnet visar att att badande i riktigt kallt vatten utlöser en mängd positiva reaktioner i kroppen. Välbefinna­ndet ökar, samtidigt som som en våg av endorfiner frigörs, blodcirkul­ation ökar vilket fungerar antidepres­sivt.

– Vi är själva badentusia­ster och vet hur härligt det är att bada. Ett kallbadhus i Stockholm skulle verkligen göra vardagen bättre för stockholma­rna, säger de.

Så här skulle det kunna se ut med ett VISION. kallbadhus på Norr Mälarstran­d.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden